WAN Awards

SATURDAY 20 JANUARY 2018

SEARCH   
 
Previous Next
 

Adaptive reuse project, Paris, France

Wednesday 30 Nov 2016
 

French reinvention

 
Adaptive reuse project by DATA Architects in Paris, France
DATA Architects 
 
Adaptive reuse project by DATA Architects in Paris, France Adaptive reuse project by DATA Architects in Paris, France Adaptive reuse project by DATA Architects in Paris, France Adaptive reuse project by DATA Architects in Paris, France Adaptive reuse project by DATA Architects in Paris, France Adaptive reuse project by DATA Architects in Paris, France
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

This Parisian adaptive reuse project has given a classic French house a new role 

In what was the director’s house of the Sudac factories in Paris, Semapa wanted to orchestrate the visibility of its urban project that now spans the southeast edge of the capital. After clinching the tender, Semapa entrusted DATA Architects with this revamp project of what was a relatively ordinary building, camped on the Panhard Levassor-dock at the entrance of the Paris School of Architecture Val de-Seine.

The house’s existing structure was in impeccable condition and DATA had merely to give it a good sand blasting to refresh the brickwork and canopy. The inside however was to undergo a complete makeover to thwart the constraints of a relatively small floor space of 120 sq m. It reinvented the volume of the building while keeping its proportions. It had good head room but to change the volume while maintaining the proportions was a key aim. DATA gutted the building to create a three floor (ground, first and mezzanine) exhibition space. The main room has been separated off by a wall to screen the stairwell, bathrooms, storage and technical rooms.

In the main space, a large cylindrical structure which combines the transparency of glass with the lightness of the metal, solves the main challenge of the project: freeing the ground floor as much as possible, inviting visitors to mount the stairs to the upper floors by offering a light and airy set design. Composed of curved glass walls to a height of 5m on a metal structure, the cylinder enjoys an additional exhibition level while it is also doted with a 50 sq m mezzanine, carried by the retaining wall.

Suspended from the underside of the sphere is the flagship component of the exhibition space of the Semapa: thanks to a pulley the model appears and disappears into the heights of the cylinder in a matter of minutes freeing the floor for other events like presentations and inaugurations.

This architectural device has the double merit of adding scale instead and maintaining an important scenography without cluttering an already reduced space.

Anticipating the uses of the director’s house, more than a set design, Semapa will actually deliver a useful building. A genuine workspace, a workshop and meeting place, a base from which the urban project will spring. Despite the cylinder which concentrates the place’s technology and is supported by large PRS type beams and braced by metal rods to the wall, the space remains in effect raw and open to multiple uses. The existing openings have been retained and set off by large windows, orchestrating the transparency of the building from the Seine as from the School of Architecture, which just happens to be facing it.

Having also won a further prize for the scenography of the place, the agency is developing a series of seven themed routes to follow through the neighbourhood. 

Heritage; Crossings; Neighbourhoods today; City on the Move; Innovation and sustainable development; Urban Arts and General public. The exhibition also presents two films: an overview of the Parisian left bank, and several interviews on characteristical topics concerning the neighbourhood.

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client Semapa
Status Complete
Value (m€)
DATA Architects
www.dataarchitectes.com/
 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site