WUC RECLAIMING THE STREETS SYMPOSIUM

WEDNESDAY 22 AUGUST 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Chengdu City Music Hall, Chengdu, China

Friday 25 Nov 2016
 

A mirror to the mountains

 
Chengdu City Music Hall by Aedas in Chengdu, China
Aedas 
 
Chengdu City Music Hall by Aedas in Chengdu, China Chengdu City Music Hall by Aedas in Chengdu, China Chengdu City Music Hall by Aedas in Chengdu, China Chengdu City Music Hall by Aedas in Chengdu, China Chengdu City Music Hall by Aedas in Chengdu, China Chengdu City Music Hall by Aedas in Chengdu, China
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

The Chengdu City Music Hall will feature terraces and bamboo gardens that echo the contours of the surrounding mountains 

Designed by Andrew Bromberg at Aedas, and located in the Wuhou district in Chengdu, China, the Chengdu City Music Hall complex balances cultural components within a dense urban environment disconnected from its traditional connection to nature. The traditional Chinese landscape paintings or shan shui paintings – ‘shan’ refers to mountain and ‘shui’ to river – are evolved from the surrounding Sichuan landscapes.

The use of positive and negative spaces in this art form portrays an interesting balance between the physical and the ephemeral. These relationships were explored in how to balance the ‘imagined’ creations of the performance venues and school of arts with the ‘tangibles’ of the buildings which contain them.

The physical line between the tangible and the ephemeral was celebrated as a stepped public series of connected terraces. Beneath these terraces are the varying volumes of venues below. Above these terraces are topographic bamboo gardens which provide an impression of the surrounding mountains. 

These accessible terraces step from the tall dense urban fabric towards the west and down to the more human scale pedestrian district to the east. The eastern edge is defined by an informal plaza which connects the project to the river and the arts district through the pedestrian ‘Music Avenue’. 

Nick Myall
News editor

Key Facts

Client
Status Planned
Value (m€)
Aedas
www.aedas.com

More projects by this architect

Lè Architecture

Hengqin CRCC Plaza

The Beacon

Alacarte Condotel Development

Property Air Harbour Office

More Projects

 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site