WAN Urban Challenge

SUNDAY 20 AUGUST 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Tara Theatre, London, United Kingdom

Wednesday 16 Nov 2016
 

New growth on the high street

 
Tara Theatre by Aedas in London, United Kingdom
Philip Vile 
 
Tara Theatre by Aedas in London, United Kingdom Tara Theatre by Aedas in London, United Kingdom Tara Theatre by Aedas in London, United Kingdom Tara Theatre by Aedas in London, United Kingdom Tara Theatre by Aedas in London, United Kingdom Tara Theatre by Aedas in London, United Kingdom
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

This London theatre uses the motif of the Banyan Tree which is referred to as the ‘tree of life’ in India  

Designed by Aedas Arts Team the recently reopened, Tara Theatre in London is the new state-of-the-art home for the acclaimed Tara Arts, the oldest multicultural theatre company in the UK. The new incarnation of Tara Theatre fuses the global and the local, creating an inspirational space for the country’s first cross-cultural theatre to create art from the dialogue between East and West.

Oriental elements were integrated into the design to pay homage to the history of the theatre being Asian-led and owned - and to express the unique identity of Tara Arts in the English theatre landscape. The motif of the Banyan Tree refers to India’s ‘tree of life’ - and the shade it offers a place to meet as a focus of community life. ‘Tara’s Tree’ wraps around the façade and is pargeted, a traditional English craft, which resonates with Indian decorative techniques. It invites audiences into the theatre to hear and share stories, whilst externally providing a lively and engaging urban marker. 

Tara Theatre features a superbly equipped and flexible auditorium with a doubled capacity of 100 seats, a new fully soundproof rehearsal room and other supporting facilities to fulfil the contemporary needs of performances and audiences. The performance space features an adaptable earth floor to offer an original, alternative surface as well as to give a tangible expression of Asian culture in London.

7,500 original bricks from the demolition were reclaimed and reused in the new auditorium, whilst materials were sourced locally wherever possible. The ‘Tara’s Tree’ on the façade is composed of 96% recycled ash. The internal spaces enjoy plentiful natural light with glare control by colourful window blinds. Unusual for a performance space, the main auditorium can be naturally lit through the high level windows. 

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
Aedas
www.aedas.com

More projects by this architect

Unilever Headquarters

Zhuhai Hengqin Headquarters Complex (Phase II)

European School Yangmingshan Campus Redevelopment Project

China World Trade Center Phase 3C

Gmond International Building

More Projects

 
UK Construction Week 2017
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site