SUNDAY 15 JULY 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Performance Art Centre, Wellington, United Kingdom

Friday 04 Nov 2016
 

A ‘cultural living room’

 
Performance Art Centre by Studio Seilern Architects in Wellington, United Kingdom
Studio Seilern Architects 
 
Performance Art Centre by Studio Seilern Architects in Wellington, United Kingdom Performance Art Centre by Studio Seilern Architects in Wellington, United Kingdom Performance Art Centre by Studio Seilern Architects in Wellington, United Kingdom Performance Art Centre by Studio Seilern Architects in Wellington, United Kingdom Performance Art Centre by Studio Seilern Architects in Wellington, United Kingdom Performance Art Centre by Studio Seilern Architects in Wellington, United Kingdom
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Charred wood cladding will ensure that this Performance Art Centre blends in with its surroundings 

Studio Seilern Architects (SSA) has broken the ground to start the construction of the new Perfomance Art Centre at the Wellington College (Oxfordshire).

Acting as the hub of the college’s new Cultural Quarter the project aims to upgrade the existing theatre facilities and will provide a 1400-seat performance space to accommodate a variety of activities.

The PAC will sit on the boundary between the campus and the forest that frames the southern and eastern areas, creating a vibrant public space that connects with the rich, green landscaping.

The materiality of the building becomes a defining factor. Seilern has proposed a charred wood cladding that gives the impression that the entire structure has emerged from the woods whilst still being a part of it.

In charred wood facing, planks are burned on both sides to the desired amount of char. The carbon exterior will release the moisture inside the board as gas and steam. This method of burning the surface of wood building materials began in Japan during the 1700s. Since Japanese builders traditionally used cedar, as well as cypress, the process is called shou sugi ban, or “burnt cedar.” Using charred wood for construction is a viable eco-friendly option, particularly since this completely natural manufacturing process requires only fire and wood; the harsh chemicals used in pressure-treated lumber are eliminated.

Seilern’s proposal aims to add one more distinctive layer to the brief by creating a ‘cultural living room’ (CLR) between the existing theatre and the new assembly hall. The purpose of the CLR is to give students an unstructured and informal area for creative output such as holding exhibitions and talks. Furthermore, it is designed to act as a fun social hub for the community of Wellington College.

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client
Status Planned
Value (m€)
Studio Seilern Architects
www.studioseilern.com

More projects by this architect

Ski Chalet

Residential penthouse scheme

Wellington College Performing Arts Centre

Future Reception

WAN House of the Year Award 2012 Winner

More Projects

 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site