WAN Awards

MONDAY 22 JANUARY 2018

SEARCH   
 
Previous Next
 

R.W Kern Center, Amherst, United States

Wednesday 19 Oct 2016
 

Learning from experience

 
R.W Kern Center by Bruner/Cott in Amherst, United States
Bruner/Cott Architects 
 
R.W Kern Center by Bruner/Cott in Amherst, United States R.W Kern Center by Bruner/Cott in Amherst, United States R.W Kern Center by Bruner/Cott in Amherst, United States R.W Kern Center by Bruner/Cott in Amherst, United States R.W Kern Center by Bruner/Cott in Amherst, United States R.W Kern Center by Bruner/Cott in Amherst, United States
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

A commitment to a sustainable future has resulted in this building that will serve the students of Hampshire College, USA, for years to come 

The R.W. Kern Center at Hampshire College, USA, is about much more than making a good impression on prospective students. Designed to be entirely self-sustaining and meet the Living Status of the Living Building Challenge, the centre aims to make a lasting impression on all who enter by demonstrating Hampshire’s commitment to a sustainable future and inspiring the next generation of leaders in environmentally conscious practices.

The building is sited to present itself to visitors upon arrival to Hampshire’s campus and serves as a welcome centre for staff, students, and their families. The central floor-to-ceiling glass pavilion maintains a connection to the outdoors and serves as a hub of campus activity with a common area, community living room, and café on the ground floor and gallery above. Two stone-clad wings house admissions and financial aid offices and classrooms with views of the amphitheatre, rainwater harvesting reservoirs, solar farm, and wildflower meadow.

With a solar canopy to generate electricity, the rainwater harvesting system for net-zero water, and open, exposed walls in the mechanical rooms, the building itself serves as a learning and teaching laboratory. Daily tours and signage give students and visitors the opportunity to participate in collecting and analysing data regarding green building practices. New classes are built around the teaching opportunities the living building makes available, inspiring the kind of inquiry and stewardship embodied in Hampshire’s philosophy of contributing to knowledge, justice, and positive change in the world.

Selected from over 40 entries in a design competition, our plan rerouted a corporate campus drive, replaced it with the wildflower meadow, and created a human-centred landscape with the Kern Centre as the new heart of the campus. Using local stone and wood, the building emphasizes the importance of the relationship between indoors, and the plaza and landscaping around the building encourages people to enjoy being outside and around the building, not just inside it. All building materials are Red List compliant, avoiding products made with toxic chemicals, to make the centre the healthiest possible working and learning environment for students and staff.

“The R.W. Kern Center provides a model for addressing global challenges and a symbol of the positive change possible in how we approach built environments.” -Jonathan Lash, President, Hampshire College

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client Hampshire College
Status Complete
Value $7.1 m(m€)
Bruner/Cott

More projects by this architect

Viridian

Bruner/Cott’s Lunder Arts Center

Amherst College Powerhouse

 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site