WAN Awards 2018

MONDAY 25 JUNE 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Vertical Stacked City, Shenzhen, China

Thursday 13 Oct 2016
 

‘Creative Clouds’ in the sky

 
Vertical Stacked City by WOHA Architects in Shenzhen, China
WOHA Architects 
 
Vertical Stacked City by WOHA Architects in Shenzhen, China Vertical Stacked City by WOHA Architects in Shenzhen, China Vertical Stacked City by WOHA Architects in Shenzhen, China Vertical Stacked City by WOHA Architects in Shenzhen, China Vertical Stacked City by WOHA Architects in Shenzhen, China Vertical Stacked City by WOHA Architects in Shenzhen, China
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

The City stacks up in Shenzhen as WOHA Architects take the office tower typology to the next level 

Against the backdrop of China’s homogenous urban development, the ‘Vertical Stacked City’ designed by WOHA Architects, presents an alternative office tower typology that promotes urban integration and facilitates social interaction. A micro vertical city with mixed programming is proposed. The integrated approach differentiates itself from the typical podium-tower type development by organising stacks of Corporate Offices and SOHOs into a distinct series of alternating, self-sustaining, horizontal stratums. This is supported by a Ground Stratum where the reception lobby is lifted off the ground plane to create a fully sheltered, public, pedestrianised and porous urban plaza that is activated by three levels of retail/F&B. Visually and spatially, the design affirms the unique qualities and characters of both the Corporate Offices and SOHOs, while celebrating the differences by juxtaposing their composition, scale, texture, colour and materiality. 

Conceived as layers of ‘Creative Clouds’ in the sky, the naturally ventilated and day lit SOHO clusters are externally characterised as a spontaneous burst of organically fitted volumes and an expressive interplay of random colours that are visually striking from street level. Counteracting the inhuman pro portions of tall buildings, the six-storey high massing is patterned after the scale of China’s former socialist housing. This is organised around a central core, with lift lobbies and common circulation spaces overlooking a shared Sky Alley that is activated by coffee shops, mini amphitheatres, child and senior care services, playgrounds, mahjong houses and community farms. 

Such an arrangement and scale produces an internal spatial quality that recalls the sense of intimacy and community associated with the traditional Fujian Tulou dwellings (Hakka clan housing), bringing a uniquely social dimension and village-like setting that injects life and vibrancy to the office tower. In contrast, the Corporate Offices are intentionally glassy, sleek and abstract, responding to the city as a silhouette and an iconic green landmark. A 24/7 interaction is established between the tower, city, and the environment by embedding transparent solar collectors into the glass curtain wall of the Corporate Offices. By day, the façade harvests energy, supporting zero energy sky gardens. By night, it powers integrated glass LED media screens and architectural facade lightings, bringing buzz, urban renewal and a model of tropical sustainability to the heart of Shenzhen’s Liu Xian Dong district.

Nick Myall
News editor

Key Facts

Client
Status Planned
Value (m€)
WOHA Architects
www.woha.net

More projects by this architect

Vankeyu City

Huaku Sky Garden

GARDEN CITY MEGA CITY: The Urban Ecosystems of WOHA

Oasia Hotel Downtown

SkyVille

More Projects

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site