WAN Awards 2018

SATURDAY 26 MAY 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

House, Cap-à-l’Aigle, Québec City , Canada

Tuesday 27 Sep 2016
 

Flying high in Québec

 
House by BOURGEOIS / LECHASSEUR ARCHITECTES in Cap-à-l’Aigle, Québec City , Canada
Bourgeois / Lechasseur architects 
 
House by BOURGEOIS / LECHASSEUR ARCHITECTES in Cap-à-l’Aigle, Québec City , Canada House by BOURGEOIS / LECHASSEUR ARCHITECTES in Cap-à-l’Aigle, Québec City , Canada House by BOURGEOIS / LECHASSEUR ARCHITECTES in Cap-à-l’Aigle, Québec City , Canada House by BOURGEOIS / LECHASSEUR ARCHITECTES in Cap-à-l’Aigle, Québec City , Canada House by BOURGEOIS / LECHASSEUR ARCHITECTES in Cap-à-l’Aigle, Québec City , Canada House by BOURGEOIS / LECHASSEUR ARCHITECTES in Cap-à-l’Aigle, Québec City , Canada
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Long glass facades on this project provide views and framings of a local river, forest and the city of Malbaie 

This house, whose name refers to the brightest star in the Aquila constellation, is located in Cap-à-l'Aigle, in the region of Charlevoix. Altaïr means "The Flying Eagle." What makes the house stand out is its "V" shape and long facades that are suspended over the natural surroundings. 

Regarding the form, two longitudinal prisms are laid up one on top of the other. A voluntary misalignment allows contemplation of the scenery. The long glass facades provide different perspectives and framings of the river, the forest, and the city of Malbaie below.

Close up, the house remains mysterious, as it is camouflaged by the trees. The second floor massing casts over the entrance for protection. The hall faces a large south-facing window with a view onto the cement pool, which seems to extend out to the river. The first floor has a guest wing, as well as a living room. The expended steel staircase is inviting and bright, and leads to the living areas.

The second floor is cantilevered and protrudes toward the river. The living areas succeed one another, and the completely open space provides a breathtaking view of the horizon. A vast terrace was built on the roof of the lower floor. The master suite is also located on this floor, slightly set back in the woods.

In terms of material, both storeys are covered with a grey wooden facing. The facades that are hidden or protected by the roof over-hangs are covered with Western cedar. This warm wood extends indoors to the ceiling, emphasising the continuation effect from the inside out.

This house promotes peacefulness and contemplation of the view. There is now a new shining star in the scenery of Charlevoix.

 

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
BOURGEOIS / LECHASSEUR ARCHITECTES
www.bourgeoislechasseur.com

More projects by this architect

L'Accostée House

KL House

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site