WAN Awards

TUESDAY 12 DECEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

400 Grove, San Francisco, United States

Tuesday 13 Sep 2016
 

Freeing up the Freeway

 
400 Grove by Fougeron Architecture in San Francisco, United States
Fougeron Architecture 
 
400 Grove by Fougeron Architecture in San Francisco, United States 400 Grove by Fougeron Architecture in San Francisco, United States 400 Grove by Fougeron Architecture in San Francisco, United States 400 Grove by Fougeron Architecture in San Francisco, United States 400 Grove by Fougeron Architecture in San Francisco, United States 400 Grove by Fougeron Architecture in San Francisco, United States
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

A new San Francisco residential development that features a central mews providing shade and green space for residents  

400 Grove in San Francisco, USA, by Fougeron Architecture introduces 34 residences in the heart of Hayes Valley, continuing the neighbourhood’s rise as a vital, walkable neighbourhood. Its prominent site at the corner of Grove and Gough streets, is one of several sites created by the removal of the Central Freeway in 2003, as part of a bold initiative to reconnect Hayes Valley with surrounding neighbourhoods. 400 Grove’s design references the central mews typology, which set row houses around an internal alley that provided car access as well as a place where neighbours can meet. 

This contemporary take replaces the alley with a landscaped common area accessible only to bicycles and pedestrians, strengthening the community focus of the open space. Its faceted facades echo an earlier tradition: the classic San Francisco bay windows prevalent in the area. The facets angle windows capturing views of Hayes Valley’s bustling street scene and surrounding hillside neighbourhoods. Most of the studio, one-bedroom and two-bedroom residences have light from two sides and an individual expression from the street, with the amenities associated with urban living. 

Completed in early 2016, 400 Grove residents enjoy the advantages of Hayes Valley’s central location and easy access to major public transit stops, Civic Centre arts venues, and other neighbourhoods including the Mission District, the Castro, and the Mid-Market district. 400 Grove employs a variety of sustainable strategies. All units are designed with windows on more than one façade providing adequate light and ventilation thereby reducing energy loads and wood dowels are incorporated on every façade.

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
Fougeron Architecture
www.fougeron.com

More projects by this architect

The Kapor Center

Fall House

Tehama Grasshopper

 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site