Healthy Design Healthy Place

TUESDAY 21 NOVEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

The house of sculptor Jarnuszkiewicz, Bolton-Est, Quebec, Canada

Friday 09 Sep 2016
 

Onwards and upwards

 
The house of sculptor Jarnuszkiewicz by YH2 Architecture in Bolton-Est, Quebec, Canada
YH2 
 
The house of sculptor Jarnuszkiewicz by YH2 Architecture in Bolton-Est, Quebec, Canada The house of sculptor Jarnuszkiewicz by YH2 Architecture in Bolton-Est, Quebec, Canada The house of sculptor Jarnuszkiewicz by YH2 Architecture in Bolton-Est, Quebec, Canada The house of sculptor Jarnuszkiewicz by YH2 Architecture in Bolton-Est, Quebec, Canada The house of sculptor Jarnuszkiewicz by YH2 Architecture in Bolton-Est, Quebec, Canada The house of sculptor Jarnuszkiewicz by YH2 Architecture in Bolton-Est, Quebec, Canada
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

A house in Canada that is the result of close collaboration between the client and architects  

The house of sculptor Jarnuszkiewicz by YH2 is situated in a coniferous forest in Quebec, Canada. It is the result of a collaborative partnership between client, sculptor Jacek Jarnuszkiewicz and architects Marie-Claude Hamelin and Loukas Yiacouvakis. An approach was adopted where each designer builds upon the work done by the previous one to achieve the end result.

Each sculptural proposition was debated among the designers until verticality, as a strong and clear expression of the given landscape’s essence, was agreed upon as the core concept of the project. Located on land overlooking a lake, it is surrounded by coniferous forest made up of high pine trees.

Once the compositional rules were established, the project was developed from the hand of one creator to the other, from volume to plan, from the handling of materials and masses to the upgrowth of the interior spaces.

The fractioning of masses, the composition of two wood volumes, one light and one dark, the opacity and transparency structural games all make the house unite with nature and nature integrate with the interior spaces of the house.

The open plan of the house offers a natural fluidity and continuity between the forest’s ground level and the lower floor of the house, between interior and exterior. The experience offered by the mezzanine lounge on the last floor is completed by a large covered terrace that simultaneously is a wildlife observation tower and a panoramic belvedere. It opens itself to the mountains and overlooks the nearby lake.

With a vertical composition reminiscent of the mature trees surrounding it, the house opens itself to daylight and to the majestic scenery thanks to the large glass facade covering the three floors.

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
YH2 Architecture

More projects by this architect

La Colombière

Coupée Croisée

les Jumelles

Trihaus

 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site