WUC RECLAIMING THE STREETS SYMPOSIUM

MONDAY 20 AUGUST 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Ferring HQ, Copenhagen, Denmark

Tuesday 06 Sep 2016
 

Foster + Partners breaks new ground in Denmark

 
Ferring HQ by Foster + Partners in Copenhagen, Denmark
Foster + Partners 
 
Ferring HQ by Foster + Partners in Copenhagen, Denmark Ferring HQ by Foster + Partners in Copenhagen, Denmark Ferring HQ by Foster + Partners in Copenhagen, Denmark
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Foster + Partners’ Soundport Headquarters for Ferring Pharmaceuticals A/S is underway in Copenhagen 

The groundbreaking ceremony for the new country headquarters for Ferring Pharamceuticals A/S in Denmark was held on 5 September, attended by Henrik Zimino, Mayor of Tarnby; Frederik Paulsen, Chairman, and Marianne Kock, Managing Director, Ferring Pharmaceuticals A/S; and Grant Brooker, Head of Studio, Foster + Partners. The ceremony marked the start of construction of the 39,000 sq m company offices which is set for completion in 2019.

Located on the urban fringe of Copenhagen in Kastrup, the site occupies a pivotal waterfront position alongside the Øresund crossing between Copenhagen and Malmö, and is next to Copenhagen International Airport. Bordered by predominantly low-rise development, it affords fantastic views towards Malmö and the Swedish coast – where the company was founded.

The building sits on a large stone plinth which acts as the first line of defence against floods and integrates the design of street furniture and landscape elements. The lightweight glass building ‘floats’ above, in contrast to the heavy plinth below. The six stacked floors and roof canopy cantilever out to further capture the surrounding views and create self-shaded spaces on each floor.

Grant Brooker, who led the design of the building said, “We wanted to create a very strong base that directly connects to and celebrates this unique waterside location and lifts the building above that level – so that there are uninterrupted views from the ground floor to the strait and the surrounding harbour.”

The triangular form of the building is driven by the shape of the site, surrounded by water on all sides. At the heart of the building is a generous internal atrium with panoramic views, comprising an entrance lobby, café and break-out space, as well as catered conference facilities and space for social events. Access to the floors above is via a feature staircase or glass lifts that further animate the atrium space.

The layout of the interior spaces was derived from in-depth studies of Ferring’s way of working. Through observation and targeted interviews, the design team gained valuable insight into the processes involved in the development of pharmaceutics, creating workspaces that are tailored to the company’s specific requirements. Offices and laboratories – for quiet, individual work – are situated on the edges, to take advantage of the views and natural light, while more collaborative meeting spaces are located towards the centre, overlooking the top-lit atrium and other social spaces creating a vibrant core of the building throughout each level.

Brooker recalls that, “For such a significant project it was vital that the building reflected the personality of the organisation and that it would create a collaborative and flexible working environment to carry them through the next century.”

The building façade has a very strong horizontal emphasis, in consonance with the surrounding low-rise urban fabric. The technical plant and building cores are incorporated into the cantilevering roof form, giving it a sleek profile. The geometry of the atrium roof is a form-found, glazed catenary gridshell, reflecting the forces acting upon it, allowing for thin, lightweight structural members. Daylight streams into the interior spaces, creating a light-filled, unique workplace that brings the whole range of Ferring’s activities under one roof.” Brooker added.

WAN Future Projects Award 2016 now open. For more information contact:

awards@builtenvironmentmedia.com

+44(0)1273 201 123

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client
Status On Going
Value (m€)
Foster + Partners
www.fosterandpartners.com

More projects by this architect

Axis Madrid

Venice Architecture Biennale Pavilions

Tech Spot #101: Node

PGA TOUR HQ

Murray Hotel

More Projects

 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site