WAN Awards 2018

SATURDAY 21 APRIL 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Shanghai Library East Hall, Shanghai, China

Monday 22 Aug 2016
 

nARCHITECTS win Shanghai Library competition

 
Shanghai Library East Hall by nARCHITECTS in Shanghai, China
Sonaar 
 
Shanghai Library East Hall by nARCHITECTS in Shanghai, China Shanghai Library East Hall by nARCHITECTS in Shanghai, China Shanghai Library East Hall by nARCHITECTS in Shanghai, China Shanghai Library East Hall by nARCHITECTS in Shanghai, China Shanghai Library East Hall by nARCHITECTS in Shanghai, China Shanghai Library East Hall by nARCHITECTS in Shanghai, China
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Shanghai Library’s East Hall has been envisioned as a ‘large house for all’ that takes its cues from China’s ancient libraries 

New York-based nARCHITECTS has won first prize in the 2016 International Young Architects Design Competition for the 110,000 m sq Shanghai Library East Hall. The competition, which generated over 200 entries, was held by Shanghai Pudong New Area People’s Government, aimed at enhancing Shanghai’s unique cultural influence and promoting qualities of public life there. 

The library proposal entitled ‘Library as Home’ envisions a library that feels like a large house for all, with a rich variety of environments that Shanghai’s citizens could appropriate as their own. The design is inspired by the intimate connections between people, media and nature in libraries of the ancient world.

As with the two distinct environments in China’s oldest library ‘Tian Yi Ge’, the scheme is characterized by open floors that connect library activities to nature and the city beyond, and compact floors that store a wide range of information formats and supporting functions. 

These open and compact floors have been organized as four pairs, thereby simplifying the public’s understanding of this large building as a home for all. Multiple environments for social interaction, reading, research, archiving, and public amenities are in this way distributed across these two distinct spatial types.

Four open levels provide distinct library environments, each connected to exterior gardens at every level, as well as to each other, resulting in a continuous public interior. Supported – both structurally and programmatically - by the compact levels below, nARCHITECTS envisaged these open floors to function as the city’s patio, living room, atelier and study: a Library as Home.

The cylindrical form of the building results in a compact urban form, and a legible presence at the scale of the city. By extending a large street level and sub-surface plinth below the park level, the park level footprint is minimised, liberating a large new area of public space.

WAN’s Business Information service can help you target the latest global architectural competitions and project leads. You can start your free trial here or contact our team at tenders@builtenvironmentmedia.com for details.

Gail Taylor

Key Facts

Client Pudong New Area Planning and Land Authority, Pudong New District Propaganda Department (Cultural Med
Status Competition winner
Value (m€)
nARCHITECTS
narchitects.com/
 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site