Healthy Design Healthy Place

WEDNESDAY 22 NOVEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Coupée Croisée, Montréal, Canada

Tuesday 19 Jul 2016
 

A house of two halves

 
Coupée Croisée by YH2 Architecture in Montréal, Canada
YH2 Architecture 
 
Coupée Croisée by YH2 Architecture in Montréal, Canada Coupée Croisée by YH2 Architecture in Montréal, Canada Coupée Croisée by YH2 Architecture in Montréal, Canada Coupée Croisée by YH2 Architecture in Montréal, Canada
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

The existing frontal half of this Canadian house was kept intact while the rear was built anew 

Coupée Croisée is the extension of a Ville Mont-Royal cottage in Montreal, Canada.

In order to build upon the natural qualities of the location while respecting the rigorous municipal regulatory constraints, the architects adopted a concept that gave its name to the project. The building was cut (coupé) in two, maintaining the street-side half, and completing it with a new half focused towards the yard. The residence is organized by a cross (croisé) pattern.

The existing frontal half was kept intact maintaining its materiality and tectonic qualities, while the rear half was completely built anew. The imposing arrangement of windows opens the living spaces to the garden and the south to the light.

A communal vision shared by the architects and the landscape architect enabled a unified development of this garden-house. The residence is no more enclosed by its built facades but rather by the dark wood perimeter established by the fence.

Even the exterior swimming pool, becomes part of the whole and reinforces the link between interior and exterior. The house is articulated by the over dimensioned wooden cross that links the pre-existing and new construction as well as the entrance hall to the swimming pool at the end of the garden.

At the crossing point, where lies the real heart of the residence, a vertical shaft spatially unites the living spaces of the ground floor with more intimate ones located on the upper floor.

It is the cross outline that ties materials and colour, that defines each room in relation to the other and that structures the visual organization into a strong and dynamic space for living.

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
YH2 Architecture

More projects by this architect

La Colombière

The house of sculptor Jarnuszkiewicz

les Jumelles

Trihaus

 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site