Healthy Design Healthy Place

MONDAY 20 NOVEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

La Cité du Vin, Bordeaux, France

Thursday 14 Jul 2016
 

Raising a glass in Bordeaux

 
La Cité du Vin by XTU architects in Bordeaux, France
XTU Architects 
 
La Cité du Vin by XTU architects in Bordeaux, France La Cité du Vin by XTU architects in Bordeaux, France La Cité du Vin by XTU architects in Bordeaux, France La Cité du Vin by XTU architects in Bordeaux, France La Cité du Vin by XTU architects in Bordeaux, France La Cité du Vin by XTU architects in Bordeaux, France
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

A museum that changes with the sunshine and the time of day 

The Bordeaux-based wine museum and cultural centre, La Cité du Vin, designed by XTU Architects opened to the public in June. It takes visitors on an unparalleled discovery of wine-growing civilizations from all over the world.

A strong architectural statement, La Cité du Vin stands out with its bold curves and shape. An iconic building, its golden frame hosts a Cité within the city. 

The initial aim of the building’s architecture was genuinely to create a link between La Cité du Vin and the spaces surrounding it through perpetual movement.

Anouk Legendre and Nicolas Desmazières, the architects from XTU, designed a space shaped by symbols of identity: gnarled vine stock, wine swirling in a glass, eddies on the Garonne. Every detail of the architecture evokes wine’s soul and liquid nature: ‘seamless roundness, intangible and sensual. This building does not resemble any recognisable shape because it is an evocation of the soul of wine between the river and the city.’ 

This roundness transcribed in the building’s exterior can also be felt in its indoor spaces, materials and scale. La Cité du Vin dazzles with a golden shimmer reminiscent of the light stone found on Bordeaux facades. Its own facade is made up of silk-screen printed glass panels and perforated, iridescent, lacquered aluminium panels.

Changing with the sunshine or the time of day, the building dialogues with the river through its reflections: there are very close parallels with a wine’s constantly changing appearance. This very distinctive shape causes you to look at the river running past from a different perspective.

The building’s two entrances on either side create an impression of movement, ebb and flow between inside and outside. One entrance faces the city and the other faces the river. Higher up, the viewing tower enables visitors to discover the illuminated city and the surrounding land, almost like a watchtower.

In the eyes of XTU, the main tour itself follows these flows: wine, the river, the flow of visitors. You pass through the building like a river, with visitors becoming voyagers flowing around the central staircase, perpetuating this impression of movement.

This means that visitors are constantly moving as they experience a virtuous circle of discovery. Each person discovers a new world in a fluid, rotating motion leading to an unusual, limitless destination, like a journey through the meanderings of a cultural landscape which feeds the imagination.

The initial aim was for the building programme to develop in line with the scenography, making the architecture a voyage in itself.

Downstairs is therefore a dark world, like a cellar, with the roots of the vines. The ground floor is raw as an immersion stage diving into the project, a crossing point. The mirror reflections are disorienting and encourage visitors to move upwards towards the light. They feel this light on the courtyard then follow it through the structure until it finally explodes. There is no fixed route to follow, just worlds to discover.

The wooded arch of the permanent tour, the strongest area of La Cité du Vin, is like a varied sky. The sky is everything in winemaking, determining the harvest. This wooden sky rises, undulates and tightens. Once again, this is all about movement.

The wooden structure is reminiscent of a timber frame, of boats, of wine on its travels. It is an immersive break with reality, a world of roundness, fluidity and elevation approximating the wine experience. Visitors are in a discovery mind-set initiated by the architecture, which creates the right conditions for them to discover and complete this immersive, initiatory journey.

The WAN Waterfront Award 2016 award is now open for entries. For further information please contact:

christina.ingram@builtenvironmentmedia.com

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
XTU architects
 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site