WAN Awards 2018

MONDAY 18 JUNE 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Parc Central, Guangzhou, China

Tuesday 12 Jul 2016
 

Benoy’s ‘Stadium for retail’

 
Parc Central by Benoy in Guangzhou, China
Benoy 
 
Parc Central by Benoy in Guangzhou, China Parc Central by Benoy in Guangzhou, China Parc Central by Benoy in Guangzhou, China Parc Central by Benoy in Guangzhou, China Parc Central by Benoy in Guangzhou, China Parc Central by Benoy in Guangzhou, China
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

This Transit Oriented Development by Benoy also establishes a new public transport interchange for Guangzhou 

Benoy has announced that construction has completed on Parc Central, Guangzhou in China. The urban park retail development has now fully opened in the heart of the city’s Central Business District. 

Benoy was commissioned as the Masterplanner, Architect and Interior Designer on the scheme and delivered the project in collaboration with Ronald Lu and Partners.  

Set in the heart of the Guangzhou’s new Central Business District, Parc Central has introduced a new typology to the burgeoning Pearl River Delta city; a ‘Stadium for retail’ which uniquely blends the low-rise above and below-ground retail development within a multi-level parkland. Positioned along one of the city’s major thoroughfares, this development is a compelling addition to the cityscape of Guangzhou, and combines retail, transit-oriented and public realm design strategies.

Developed on the site of a former square, the vision for Parc Central was to contribute socially and spatially to the city, as well as economically. Located along the city’s ‘Green Axis’, the vision for Parc Central was to form the focal point of this initiative and create a new ‘Central Park’ along the major Tianhe Road thoroughfare which dissects the city.

The result is a distinctive 110,000 sq m retail development which is designed around an open parkland environment. Forming the heart of the development, the landscape, with its varying levels and forms of greenery, has created a place to socialise, rest and relax; a ‘Place to breathe’ within the city centre. Much of the development has been placed underground to achieve this and preserve the ground level environment.

The gardens, planted walkways and living walls create an undulating green space which integrates not only with the development itself but the surrounding streetscape. Ultimately, the design offers a soothing and re-balanced environment within the Tianhe district.

Parc Central is a low-rise building, standing 24m in height with two levels above ground and three levels underground. Being lower than the surrounding buildings, the design called for an eye-catching and powerful visual statement; one which would add to the rhythm of the city’s central axis.

Drawing on the symbol for peace, harmony and fortune in the Chinese culture, the architecture references the ‘Double fish’ in the form of a steel monocoque roof structure. The two buildings curve around the central gardens and are joined by a pedestrian bridge at one end. The monocoque roof canopies are supported by tree-like columns beneath which sit a series of gardens which extend the landscape element up the building. 

Sustainably designed, Parc Central’s environmental performance is also enhanced through the addition of a rainwater collection system and low-E glass façades and an EFTE roof. 

Benoy’s Interior Design Team has also introduced the geometry of the architecture, with fluid ceiling cove forms and uninterrupted joinery along the void edges. Large atriums punctuate the retail journey and draw light into the arcades.  

A neutral colour palette of white and reconstituted stone creates a natural background for the mall, showcasing its tenants and their merchandise to maximum effect.

As a true Transit Oriented Development (TOD), the 110,000 sq m scheme also establishes a new public transport interchange for Guangzhou. Seamlessly connected above and below ground, Parc Central will be accessible via China’s metro system and bus network and is linked by overhead footbridges to the district’s neighbouring developments. The design enables the development to function as a multi-dimensional gathering space with convenient accessibility above, below and at ground level.

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
Benoy
www.benoy.com

More projects by this architect

Canal Art Center

Heathrow expansion

Gala Avenue Westside

Sheikha Fatima Bint Mubarak Park

Wuxi TAIHU Cultural District and Wuxi Lan Kwai Fong

More Projects

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site