WUC RECLAIMING THE STREETS SYMPOSIUM

SUNDAY 19 AUGUST 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Zhejiang Gate Towers, Hangzhou, China

Wednesday 15 Jun 2016
 

Hangzhou’s Towers start to rise

 
Zhejiang Gate Towers by LAVA in Hangzhou, China
LAVA 
 
Zhejiang Gate Towers by LAVA in Hangzhou, China Zhejiang Gate Towers by LAVA in Hangzhou, China Zhejiang Gate Towers by LAVA in Hangzhou, China Zhejiang Gate Towers by LAVA in Hangzhou, China Zhejiang Gate Towers by LAVA in Hangzhou, China Zhejiang Gate Towers by LAVA in Hangzhou, China
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

24/06/16 Mic, Berlin
"This is the first high-rise built using LAVA’s EXTENSIVE research into PARAMETRIC facades over MANY YEARS" --- and the result are straight vertical fins? Good job!
 

A new high-rise development in China is being built using LAVA’s extensive research into parametric facades 

LAVA was commissioned by Shimao (Hangzhou) in 2014 to masterplan a mixed-use development, which consists of five buildings, housing offices, residential, and retail. LAVA’s masterplan features fluid building masses, improved positioning of the towers from different viewing directions, logical pedestrian movement and the removal of cars from the complex. Tobias Wallisser, director of LAVA said: “The high-rise towers are an interpretation of the Chinese characters meaning ‘gate’ or entrance to a city. The development is located at a major interchange into the city so we wanted to create an iconic gateway to Hangzhou. Utilising our extensive view studies we positioned the tower ensemble so it is recognisable as a twin structure, a gate, from both near and far.”

LAVA articulated the façade as two groups of long vertical fins wrapped around the buildings. Fluidlines create zones within the tower elevations, whilst different colours of glass and varying depths of vertical fin elements generate refracted light effects animating the façade.

Added Wallisser commented: “The towers combine fluid, curvaceous shapes with hard edges. The simple outer shape and the special articulation across both towers, the fluid lines, create different appearances from alternative perspectives”. Designed to fulfil LEED Gold certification standard, the self-shading aluminum fins and high-performance glass reduce both glare and solar heat gain. Together with the structural engineers, the towers were designed using eight super-columns, which reduced the structural system by about 30% in comparison to a traditional scheme.

“This is the first high-rise built using LAVA’s extensive research into parametric facades over many years. LAVA has previously advised on geometric systems to clients such as Schüco (for their “parametric freedom concept”). We proposed long vertical fins, also featured in our 2008 Schumacher Tower concept, as an alternative to a modular system. The towers are a further development of this geometric approach and we are excited to see the fruit of this research.”

”A third 90m tall building and two pavilions are placed around the central public space. The volume of the third tower structure was designed for flexible use for offices or housing, and optimises the ration of facade surface and volume contained. A large roof garden is oriented in the direction of a future development to the south of the towers.

A canopy connects the two towers at the base, and a fluid landscape connects all five buildings, creating a seamless pedestrian movement. The car-free centre can be experienced as a green park sheltered from the surrounding ring roads. At ground level all structures provide retail space. The roofs of the pavilions are articulated as a continuation of the landscape areas. The towers demonstrate LAVA’s approach to sustainable design: ‘More with Less’: a more beautiful design based on a more efficient structure. Construction of the pavilions started last year, and the twin towers, the tallest structures in Hangzhou, will commence in 2017.

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client Shimao Property Group
Status On Going
Value (m€)
LAVA
www.l-a-v-a.net

More projects by this architect

Youth Hostel

Adaptive reuse project

Bayreuth Youth Hostel

Point.One S

Bosse Bridge

More Projects

 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site