WUC RECLAIMING THE STREETS SYMPOSIUM

FRIDAY 17 AUGUST 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Serpentine Pavilion, London, United Kingdom

Wednesday 08 Jun 2016
 

Bjarke Ingels' Serpentine Pavilion opens up

 
Serpentine Pavilion by Bjarke Ingels Group in London, United Kingdom
BIG 
 
Serpentine Pavilion by Bjarke Ingels Group in London, United Kingdom Serpentine Pavilion by Bjarke Ingels Group in London, United Kingdom Serpentine Pavilion by Bjarke Ingels Group in London, United Kingdom Serpentine Pavilion by Bjarke Ingels Group in London, United Kingdom Serpentine Pavilion by Bjarke Ingels Group in London, United Kingdom Serpentine Pavilion by Bjarke Ingels Group in London, United Kingdom
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Serpentine Gallery summer pavilions unveiled in London 

New images have been released of BIG founder Bjarke Ingels’ completed Serpentine Gallery Pavilion in London, UK which he has described as "both transparent and opaque, both solid box and blob”.

The designers used 1802 fibreglass boxes in the 46ft tall venue which is the 17th Serpentine Gallery summer pavillion and opens on Friday.  

The structure is an ‘unzipped wall’ that is transformed from straight line to three-dimensional space, creating a dramatic structure that by day houses a café and free family activities and by night becomes a space for the Serpentine’s acclaimed Park Nights programme of performative works by artists, writers and musicians. 

Other Serpentine Pavilions include Kunlé Adeyemi’s Summer House which is an inverse replica of Queen Caroline’s Temple - a tribute to its robust form, space and material, recomposed into a new sculptural object. Barkow Leibinger were inspired by another, now extinct, 18th Century pavilion also designed by William Kent, which rotated and offered 360 degree views of the Park. Yona Friedman’s Summer House takes the form of a modular structure that can be assembled and disassembled in different formations and builds upon the architect’s pioneering project La Ville Spatiale (Spatial City) begun in the late 1950s. Asif Khan’s design is inspired by the fact that Queen Caroline’s Temple was positioned in a way that would allow it to catch the sunlight from The Serpentine Lake.

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client Serpentine Gallery
Status Complete
Value (m€)
Bjarke Ingels Group
www.big.dk

More projects by this architect

Shenzhen Energy Company HQ

National Theatre

The Eleventh

VIA 57 West

Panda House

More Projects

Latest Jobs in London

Technical Architects

Senior Architect

 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site