WAN Awards 2018

SATURDAY 26 MAY 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

The Glasshouse, Melbourne, Australia

Wednesday 01 Jun 2016
 

Reflections of a sporting city

 
The Glasshouse by CROXON RAMSAY Pty Ltd in Melbourne, Australia
Croxon Ramsay 
 
The Glasshouse by CROXON RAMSAY Pty Ltd in Melbourne, Australia The Glasshouse by CROXON RAMSAY Pty Ltd in Melbourne, Australia The Glasshouse by CROXON RAMSAY Pty Ltd in Melbourne, Australia The Glasshouse by CROXON RAMSAY Pty Ltd in Melbourne, Australia The Glasshouse by CROXON RAMSAY Pty Ltd in Melbourne, Australia The Glasshouse by CROXON RAMSAY Pty Ltd in Melbourne, Australia
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

The Glasshouse is a true reflection of those who play and work there and another icon for the city of Melbourne 

In a country that celebrates sport with a profound fervour, Melbourne is the capital of such unbridled enthusiasm. Proof of this is the Melbourne Sports and Entertainment Precinct in Melbourne, Australia located on the city edge. This is the location for the multitude of stadium and entertainment complexes that host sport, music and major events and primary among them is the new Glasshouse that adjoins the historic Olympic Swimming and Diving Stadium. The Olympic pool was originally designed by Kevin Borland, Peter McIntyre and John and Phyllis Murphy for the 1956 Melbourne Olympics and is now revered as a one of Melbourne’s architectural gems. Four years ago architecture practice Croxon Ramsay was commissioned to design a building that would enhance the site, satisfy the needs of multiple stakeholders and sit comfortably beside a Melbourne Heritage icon.

The original brief grew organically with the input from the Collingwood Football Club and, later, catering company The Big Group. As needs were identified, plans were amended to accommodate their multiplicity, until each permutation was worked into the best possible solution for size, style and substance. The new Glasshouse community and function centre’s primary focus was to provide elite player facilities, event spaces for the public and the Club and encourage community participation within the precinct.

Requirements included a café, bars, multiple hospitality spaces, a lecture theatre, a gymnasium, players’ rooms, storage facilities, meeting rooms and a boardroom. Many areas required individual access – for example, the gym would be open to the public when the theatre was closed, the café would be open when the function centre was not and players would require access to their rooms without meeting patrons of the café.

With this complex master plan, Andrew Croxon, director of Croxon Ramsay, and lead architect Nick Gamble began work in 2011 and now the design has been realised and the end result has eclipsed expectations.

The building is wedged between the Olympic Swimming Pool and a full-size community oval on an elongated triangular site. At the Olympic Boulevard end of the site, in the tail-end of the building to the north, is the bar and café with an outside seating area that is set to become a central meeting hub for the patrons of the Glasshouse, as well as the many surrounding stadiums.

Access to the Glasshouse can be approached through the café; however, the official entrance is from the midway point of the building that is accessed from the pedestrian pathway that curves around the oval. The glass doors open to a substantial staircase and this becomes the central nervous system of the building, a stepping-off point to all areas. The ground level provides the lecture theatre, gymnasium, and change and storage rooms; the first floor has the hospitality areas and above this, on the second floor, there is a boardroom and small meeting/coaches’ room.

The design of the Glasshouse is individual yet sympathetic and complementary to the many buildings that surround it. The footprint of the site is the protagonist for the design, the geometric shape a constant within the exterior and interior of the zinc brick building. The materiality of the façade is substantial and enhances the design vision with masonry used at low levels and glass and metal cladding, black zinc and natural anodised aluminium above. These disparate elements combine in linear and geometric shapes to form patterns that highlight and delineate features such as the rake of the roof and a triangular soffit that is also reflected internally. Strip lighting highlights the soffits and again reinforces the ubiquitous triangular shapes within the design. Views are spectacular with the surrounding precinct, CBD, Melbourne Cricket Ground, Botanic Gardens and Yarra River visible from multiple vantage points within the structure. High-tech glazing systems were developed and installed, and the function areas support the latest audiovisual equipment.

The architecture and design of this outstanding building has provided a new home that balances need and amenity with composition and form. This Glasshouse is a true reflection of those who meet, play and work within its structure, another icon for Melbourne, and a fine home for the Collingwood Football Club.

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
CROXON RAMSAY Pty Ltd

Latest Jobs in Melbourne

Senior Architect

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site