WAN Awards 2017

MONDAY 22 MAY 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Techomec, São Paulo, Brazil

Friday 27 May 2016
 

Mixing it up in Brazil

 
Techomec by PAX.ARQ in São Paulo, Brazil
PAX.ARQ 
 
Techomec by PAX.ARQ in São Paulo, Brazil Techomec by PAX.ARQ in São Paulo, Brazil Techomec by PAX.ARQ in São Paulo, Brazil Techomec by PAX.ARQ in São Paulo, Brazil Techomec by PAX.ARQ in São Paulo, Brazil Techomec by PAX.ARQ in São Paulo, Brazil
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

A minimalist approach has given this multi-functional structure in Brazil a clean simple look 

Brazilian architects PAX.ARQ have created a multi-purpose concrete and aluminium building in the Pinheiros neighbourhood of São Paulo, Brazil. The workshop-house project hosts a residence, a high-performance mechanical workshop and classrooms in a 260 sq m building.

Precast concrete, slatted and louvred natural aluminium façade panels and sheet aluminium panelled balustrades make up a monochrome structure. The first floor overhangs the street creating a street-level shelter for cars and pedestrians. 

The building’s activities are distributed in a specific way so it was possible to take the greatest advantage from the functional point of view. The result is a separation of the program over three levels: ground-floor, which hosts the mechanical workshop activities, revisions, repairs, part-washing and a dynamometer room for vehicle testing; first floor, where the classrooms, study rooms and bathrooms are located; and second floor, place for the residence.

All the activities are administered by one inhabitant who breaks down his daily schedule along the different spaces, each one of them with particular characteristics. 

The concrete inclined slab gathers a major role among the whole composition as an element capable of offering diverse solutions. It embodies the visual limit between the public and private realms, while it shelters the upper domains from noise pollution and the mechanical equipment on the ground-floor. Simultaneously, it enhances natural ventilation and illumination for the workshop and classrooms, while facilitating rain water capturing for reuse.  

The relationship between the building and the city is compelling, as the composition draws back voluntarily from the terrain’s limits and frees the urban corner in a gentle manner, favouring the materialization of a place for gatherings and urban encounters along its surroundings.

WAN Metal in Architecture Award is now open for entries. For information contact:

christina.ingram@bulitenvironmentmedia.com
+44 (0) 1273 201 123

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
PAX.ARQ
 
WAN Business Information
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site