Healthy Design Healthy Place

FRIDAY 24 NOVEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Hotel-de-Ville Residence, Plateau Mont-Royal, Canada

Friday 20 May 2016
 

Rooted in local culture

 
Hotel-de-Ville Residence by Architecture Microclimat in Plateau Mont-Royal, Canada
Architecture Microclimat 
 
Hotel-de-Ville Residence by Architecture Microclimat in Plateau Mont-Royal, Canada Hotel-de-Ville Residence by Architecture Microclimat in Plateau Mont-Royal, Canada Hotel-de-Ville Residence by Architecture Microclimat in Plateau Mont-Royal, Canada Hotel-de-Ville Residence by Architecture Microclimat in Plateau Mont-Royal, Canada Hotel-de-Ville Residence by Architecture Microclimat in Plateau Mont-Royal, Canada
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

A large tree sets the ground for an expansion project to a centennial home 

Located in the Plateau Mont-Royal in Canada, a centennial home welcomes a family who wish to breathe new life into their space and establish a new dialogue with its surrounding environment. With a vision to respect the home’s original character and preserve the large poplar rooted in the backyard the Architects, Microclimat, designed a low-impact intervention for an addition that would occupy a small portion of the garden. This new space would blossom from the home through two new large openings in the existing brick wall.

The expanded architecture—an intermediate area between the yard and the living quarters—offers a newfound flow of space and light in the home without compromising intimacy. Through the fluid transition resides a sharp contrast between the modern addition and the home’s original design from 1885, one that is further accentuated by the addition of a light steel staircase that serves as a filter between the interior and exterior spaces.

This staircase connects the spaces and allows a complete reorganisation of the home’s original interior design, all while representing the verticality of the tree, thus reinforcing the relationship between the home and its roots. Two sunrooms located near the new wooden windows of the refurbished space offer a comfortable reading space near the yard, providing the family with the opportunity to enjoy the surrounding environment year round.

Perched on the peak of the new space, the mezzanine is home to the master bedroom, with direct access to a new rooftop terrace. This mezzanine is cantilevered on both sides of the home and yard, floating quite literally over the neighbouring homes and minimizing the modifications made to the original structure. 

The Hôtel-de-Ville residence shows the potential of considered architectural interventions to rethink the purpose of a space by establishing a new connection to its surroundings, in this case the shared roots between a centennial home and a poplar tree.

 

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
Architecture Microclimat
www.microclimat.ca/fr/

More projects by this architect

1st Avenue Residence

 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site