CTBUH

SATURDAY 20 OCTOBER 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Cultural Centre, Nevers, France

Friday 13 May 2016
 

A new focus for the neighbourhood

 
Cultural Centre by Ateliers O-S Architectes in Nevers, France
Ateliers O-S Architectes 
 
Cultural Centre by Ateliers O-S Architectes in Nevers, France Cultural Centre by Ateliers O-S Architectes in Nevers, France Cultural Centre by Ateliers O-S Architectes in Nevers, France Cultural Centre by Ateliers O-S Architectes in Nevers, France Cultural Centre by Ateliers O-S Architectes in Nevers, France Cultural Centre by Ateliers O-S Architectes in Nevers, France
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

This new cultural centre in France acts as an extension of the public space enhancing the identity of the neighbourhood 

Located in the middle of a restructured district in Nevers, France, the new Cultural Centre is a public facility, designed by Ateliers O-S Architectes, which will be open to the neighbourhood. It will host local events and will help to develop the identity of the district. 

The location of the building will preconfigure the organisation of the public space, surrounded by the Avenue Lyautey to the north, renovated housing to the west and the south and new housing to the east.

The main elements of the program are organised on two levels, around a federative patio bringing light and cohesion to the heart of the project:

  • A multipurpose room for shows and concerts of 220 seats
  • A dance hall
  • Working and meeting rooms
  • An educational childcare structure

This building was designed and built based on two principles: density and generosity for the city and for users.

The strategic position of the Cultural Centre and the program led the architects to design a compact and generous project, as an extension of the public space enhancing the identity and image of the neighbourhood. 

A square has been created in front of the building creating space for conviviality and an area for locals to meet, it blends into the project with a wide open staircase. 

A wide double height hall provides access to the ground floor and the second floor. On the ground floor there is a multipurpose room, the childcare structure and working rooms generously lit by the patio and openings on the facades. Fluid and circular flows are organized around the central patio.

Related to the outdoor stairs, an opened staircase leads to the upper level which hosts the dance hall and meeting rooms. A private terrace is accessible to users of local organisations.

The concrete building frame is covered by wooden autoclaved cladding, intended to create a friendly environment in a tough area.

WAN Civic Buildings 2016 Award is now open for entries. For information contact:

christina.ingram@bulitenvironmentmedia.com
+44 (0) 1273 201 123

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client
Status Completed
Value (m€)
Ateliers O-S Architectes
o-s.fr

More projects by this architect

39 Social Apartments

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site