CTBUH

TUESDAY 16 OCTOBER 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Tebrau Waterfront Residences, Johor Bahru, Malaysia

Thursday 28 Apr 2016
 

Aedas moves up to the waterfront

 
Tebrau Waterfront Residences by Aedas in Johor Bahru, Malaysia
Aedas 
 
Tebrau Waterfront Residences by Aedas in Johor Bahru, Malaysia Tebrau Waterfront Residences by Aedas in Johor Bahru, Malaysia Tebrau Waterfront Residences by Aedas in Johor Bahru, Malaysia Tebrau Waterfront Residences by Aedas in Johor Bahru, Malaysia Tebrau Waterfront Residences by Aedas in Johor Bahru, Malaysia
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Aedas designs luxury residences with exclusive private-island retreat in Johor Bahru, Malaysia 

The Aedas-designed Tebrau Waterfront Residences is located within Iskandar, a part of the rapidly growing city of Johor Bahru in Malaysia. As a major new integrated community, Tebrau Waterfront Residences will incorporate waterfront villas and high-rise residential apartments complemented by commercial and hotel uses as well as a new village retail concept, setting a benchmark in the region.

The masterplan extends the waterfront into the site, effectively doubling the site’s water frontage and creating an exclusive private-island retreat. Development density is graded to optimise the view of the prime panoramic waterfront. Flexibility within the masterplan is maximised in order to adapt and respond to future market change. A village retail hub is designed to reveal the concept of floating boxes which is inspired by the unique old Tebrau history of ‘kelongs’, the offshore wood platforms often found in coastal waters, creating the unique contextual architecture to the old Tebrau village.

A series of interconnected public spaces and key destinations including a village retail hub, activity plaza and marina theatre are connected by pedestrian underpasses, elevated links and waterfront promenades, creating a comprehensive open space network. Sunken courtyards sit above car parks to facilitate natural ventilation and allow sunlight in while boulevards induce air flow and heat dissipation.

Nick Myall
News Editor

The WAN Waterfront Award 2016 award is now open for entries. For further information please contact:christina.ingram@builtenvironmentmedia.com
+44 (0) 1273 201 123

 

Key Facts

Client
Status planned
Value (m€)
Aedas
www.aedas.com

More projects by this architect

Lè Architecture

Hengqin CRCC Plaza

The Beacon

Alacarte Condotel Development

Property Air Harbour Office

More Projects

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site