WAN Awards 2018

MONDAY 21 MAY 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Seamarq Hotel, Gangneung, South Korea

Monday 11 Apr 2016
 

Richard Meier hits new heights in South Korea

 
Seamarq Hotel by Richard Meier & Partners Architects LLP in Gangneung, South Korea
Roland Halbe 
 
Seamarq Hotel by Richard Meier & Partners Architects LLP in Gangneung, South Korea Seamarq Hotel by Richard Meier & Partners Architects LLP in Gangneung, South Korea Seamarq Hotel by Richard Meier & Partners Architects LLP in Gangneung, South Korea Seamarq Hotel by Richard Meier & Partners Architects LLP in Gangneung, South Korea Seamarq Hotel by Richard Meier & Partners Architects LLP in Gangneung, South Korea Seamarq Hotel by Richard Meier & Partners Architects LLP in Gangneung, South Korea
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

The Seamarq Hotel in Gangneung, South Korea has been completed 

This new boutique hotel is composed of two main buildings and supporting facilities nestled into a hill of dense pine trees overlooking the East Sea, Gyeongpo Lake and the Taebaek mountains in South Korea. The former Hyundai Hotel Gyeongpodae, now known as Seamarq Hotel, has been rebuilt as part of a revitalization of the region in preparation for the 2018 Winter Olympics in PyeongChang, South Korea.

The Hotel Tower is anchored to the summit plateau and located very close to the ocean as if it was emerging from the ground. In contrast, the Banquet Hall is located at a lower plateau connected by a bridge, both buildings are integrated into the landscape. A rich sequence of spaces unfolds as a procession begins from the approach on the main road along Gyeongpo Lake, passing through the entry court and gate to the hotel entrance plaza that is marked by the local vegetation.

The ascending road to the hotel flows gently around the natural terrain through the pine forest offering glimpses and framed views of the Gyeongpo Canal and the Hotel. The sequence of outdoor spaces and landscape design concepts were developed in collaboration with James Corner Field Operations and a local landscape consultant.

Richard Meier comments: “With this hotel we aspire to create something new and innovative. The principles that guide the work in our office are rooted in timeless, classical design issues such as the Context, the Site, and the use of Natural Light. In my work I seek to find through design the best of what exists and what can be. My purpose is to deliver thoughtful, original modern architecture that is as accessible as it is beautiful, as humanist as it is disciplined. This is an architecture which is concerned with the individual as well as the community at large.

Our primary goal for the Seamarq Hotel has been to create a strong sense of place by enhancing and transforming the existing site in a dramatic way. Many of the cues for the design came from the site--its light, its landscape, its topography. Perhaps the most important initial decision was to work with the configuration of the land and to design the hotel complex in relation to the existing topography.”

Dukho Yeon, Design Partner-in-charge, comments: “This is an especially important project to me personally because it is the first project in my home country. It has been a challenging assignment for us because of the complexity, the subtlety of the program, and the sensitive nature of the site but we are very proud of the excellent result that is far beyond our expectations.

The geometric form of the hotel tower follows the soft shape and contours of the hill, with a 11 storey trapezoidal tower perched on top of a four-story base comprising 150 guestrooms – with almost all rooms with ocean views and some with spectacular views of the nearby Gyeongpo Lake, and the distant Taebaek mountains.”

A generous outdoor deck and promontory with an infinity-edge pool and panoramic views of the ocean is a signature space of the hotel on the fifth floor. Besides offering a place for social events, the sun deck acts as a transitional space between the low rise base and the high rise tower.

The crisp angular shape of the building contrasts with the soft shapes of the hill and lower floors of the restaurant and spa. The building’s changing silhouette is perceived differently from various vantage points as floating balconies, articulated planes, varying heights and the overhung canopy of the top floor Presidential Suite are characteristic elements of the design. The exposed façade of the core is expressed with an irregular pattern that creates movement and balance. The forms expressed in a light and white colour palette will make the building transform throughout the day in the interplay of light and the surrounding context.

Because of the mostly cool, minimal colour palette of the architecture, the lighting was used to highlight all warm elements, such as the wooden feature stairs and wooden ceiling panels, to bring warmth to the interiors. Alternating cove and spot lights accentuate the geometric angles used to delineate the interior and exterior spaces.

L'Observatoire International scope included the exterior lighting, all public interior areas and amenities, as well as guest rooms and suites.

Richard Meier comments: “The design of the hotel is concerned with the making of space, not abstract space, not scale-less space, but space whose order and definition is related to light, to human scale and to the culture of architecture. Every component of the hotel has been carefully designed taking in consideration the public areas, the weather and natural light of the East Sea.

The unifying strategy for the whole project is the consistent concern with natural light, and the establishment of connections between the hotel, the banquet hall and the rest of the complex. We are proud that we were able to design every aspect of this project beginning with the entrance sequence, the landscape, and the details of the interiors. The Seamarq Hotel I hope is a transformative project for the region and Korea.

 

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client
Status Completed
Value (m€)
Richard Meier & Partners Architects LLP
www.richardmeier.com

More projects by this architect

685 First Avenue

2018 new projects

The new Oaks Prague Villas

Cittadella Bridge

Rothschild Tower

More Projects

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site