WAN Awards 2018

SUNDAY 27 MAY 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Canterbury Road Residence, Toorak, Melbourne, Australia

Wednesday 23 Mar 2016
 

No stone left unturned

 
Canterbury Road Residence by b.e architecture in Toorak, Melbourne, Australia
b.e architecture 
 
Canterbury Road Residence by b.e architecture in Toorak, Melbourne, Australia Canterbury Road Residence by b.e architecture in Toorak, Melbourne, Australia Canterbury Road Residence by b.e architecture in Toorak, Melbourne, Australia Canterbury Road Residence by b.e architecture in Toorak, Melbourne, Australia Canterbury Road Residence by b.e architecture in Toorak, Melbourne, Australia Canterbury Road Residence by b.e architecture in Toorak, Melbourne, Australia
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

The tonal variation of the layered lavastone across the scale of this building gives it a strong presence 

Like a naturally occurring trilithon found in rock formations, the Canterbury Road Residence by b.e architecture in Melbourne, Australia is made up of three simple structures, clad in rough lavastone stacked to form a contemplative passageway. The separation between the forms is made apparent as though they are three large boulders leaning on one another. The organic nature of the hand laid stone walls draws one from the street into the heart of the house; the upper level forms the lentil over the entry.

While the tonal variation in the natural stone across the scale of the building has a strong presence, the lavastone used on the building is derived from a similar volcanic process as the bluestone used in Melbourne’s streets so it sits comfortably in the context. The fine flush glazing details and mirrored glass reflects the surrounds to emphasised solidity of the stone counterpart.

Situated along a busy street, the façade presents an outward face, yet the interior spaces are unexpectedly private and inward looking. The mirrored glass protects the occupants from overlooking aspect from neighbours without need for shutters. The stonework is evident in many sightlines through the house and intimate planted courtyards are scattered throughout including a fish pond at the entry and a planted terrace adjacent to the master ensuite. Building on a more textural experience, the interior spaces use render, travertine and dark timber which are highlighted by the natural lighting from courtyards and skylights.

The smaller urban block, incorporates a dense, uncompromised program to accommodate a growing family including a food storeroom, an elevator to accommodate a disabled relative and a terrace with pool and BBQ.

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client
Status Completed
Value (m€)
b.e architecture

More projects by this architect

Armadale Residence

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site