WAN Awards 2018

THURSDAY 24 MAY 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Copperas Hill, Liverpool, United Kingdom

Tuesday 15 Mar 2016
 

BDP gets the go-ahead in Liverpool

 
Copperas Hill by BDP in Liverpool, United Kingdom
BDP 
 
Copperas Hill by BDP in Liverpool, United Kingdom Copperas Hill by BDP in Liverpool, United Kingdom Copperas Hill by BDP in Liverpool, United Kingdom
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

A project that will revolutionise the student experience and the physical shape of Liverpool John Moores University  

Liverpool John Moores University (LJMU) was granted planning permission on 8 March for the university’s new £100m flagship building on Copperas Hill. BDP won the design commission to refurbish the former Royal Mail Centre close to Lime Street Station in Liverpool, UK in July 2014.

Commenting on the project architect director Sue Emms of BDP said: “Copperas Hill will be transformed into a friendly, student-centred hub providing a highly visible focus for the university. A walkway will encourage the public to walk through the building creating an attractive route from Lime Street to the Knowledge Quarter allowing the public to connect directly with the university. A new central atrium creates a spiritual heart and a sense of place within the building and learning terraces step up uniting all levels, users and activities. The terraces will animate the building externally and connect the city park at ground level to a sky garden on the roof. The highly glazed building will showcase LJMU and be transparent, open and connected. Copperas Hill will be a new destination in the city and create a vibrant heart for the university.”

The five storey building will be expanded to include two mezzanine floors and use of the roof for sports and recreation. It will house the university’s library, restaurants and retail space, and student zones will be created around the building to accommodate different working methods, including quiet spaces and areas for creative and collaborative working.

A flexible central teaching unit will include a variety of lecture theatres, as well as general teaching spaces, seminar rooms and IT suites. The building will also be home to the Students’ Union, providing a central location for its administrative functions, as well as enabling easy access to the facilities for its clubs and societies.

LJMU Vice-Chancellor, Professor Nigel Weatherill, commented: “Sometimes the term transformational is overused but the impact of the new development at Copperas Hill cannot be overestimated. Importantly for LJMU it will revolutionise the student experience and the physical shape of the university but it will also have a highly positive effect on the city itself.”

Building contractors, Lendlease are already on site undertaking enabling works and during May will remove the exterior of the former Royal Mail sorting office to expose the internal frame, which will then form the basis of the new structure. It is expected the new building will be open for use at the start of the academic year 2018.]

See all related project leads for Liverpool John Moores University (LJMU) refurbishment here. Email WAN Business information team for free trial today.

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client Liverpool John Moores University
Status Permission granted
Value (m€)
BDP
www.bdp.com

More projects by this architect

Great Ormond Street Hospital

UK parliament refurbishment

Galway Docks

Eden Walk

The National Army Museum

More Projects

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site