WAN Awards 2018

TUESDAY 24 APRIL 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Future Sølund, Copenhagen, Denmark

Tuesday 15 Mar 2016
 

C.F. Møller and Tredje Natur win Future Sølund

 
Future Sølund by C.F. Møller Architects and Tredje Natur in Copenhagen, Denmark
C.F. Møller Architects and Tredje Natur 
 
Future Sølund by C.F. Møller Architects and Tredje Natur in Copenhagen, Denmark Future Sølund by C.F. Møller Architects and Tredje Natur in Copenhagen, Denmark Future Sølund by C.F. Møller Architects and Tredje Natur in Copenhagen, Denmark Future Sølund by C.F. Møller Architects and Tredje Natur in Copenhagen, Denmark Future Sølund by C.F. Møller Architects and Tredje Natur in Copenhagen, Denmark Future Sølund by C.F. Møller Architects and Tredje Natur in Copenhagen, Denmark
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Competition winners to design an innovative generation community in Copenhagen are announced 

C.F. Møller Architects and Tredje Natur are designing one of the largest and most visionary residential and nursing home projects in Danish history. The Future Sølund, is an ambitious and pioneering example of city-integrated care centres. Sølund will make it possible to give elderly people in need of care a whole new opportunity to live and interact with other generations. It will set new standards for welfare, well-being, security and functionality, and be a place where senior citizens, young people and children not only live close together, but also supplement and benefit from each other.

The existing Sølund care home, located centrally in Copenhagen’s Nørrebro district next to the Sortedam Lake, is to be replaced by a shared multi-generation community, which combines 360 care homes, 150 youth dwellings (including 20 dwellings for young people with autism spectrum disorder), 20 senior dwellings, a day care institution, and three micro-shops as well as cafés, workshops and both public and private carpark facilities – a true “House of Generations”.

The mix of housing types, residents and visitors is unique in a Danish context, and it will become a central anchor point for the development of the entire Nørrebro district: The project has huge potential as an urban activity generator, which will provide the area with life and atmosphere with its many residents, staff, and guests breathing life and atmosphere into the district.

The central focus has been to closely integrate the complex in its context, with the prominent lake front “in the backyard” and the diverse and lively Nørrebro “in the front yard”. An open and public ground floor meets the surroundings centred on three generous courtyards, which provide sheltered and pleasant conditions for the many young and elderly residents.

The day care institution is placed at the most calm and sunny spot to the south, facing a new lakefront pocket park, and the senior dwellings are all placed at the ground floor with private front yards – a motif already existing around the Copenhagen lakes. The youth residences are located in a separate building, creating a new and intimate passage from the street side which provides a peaceful main entrance for the care centre.

These functions, together with the nursing home from first floor and up, share a common “Generation’s Square” in the central courtyard. This is the meeting place for Sølund’s users and guests, surrounded by a looped inner street which connects the functions on the groundfloor. This inner street addresses the context with a hair salon, micro shops, internet café and other public programmes towards the urban side, public workshops and rehabilitation facilities facing the calm courtyards, and a café and multi-functional venue facing the lake. 

In this way, Sølund creates its own green cityscape inviting children, young people, seniors and elderly to be involved in shared activities, inspire each other in the workshops and kitchens, or simply meet across age-divides in the numerous green spaces – and creates an environment where people in need of care are no longer excluded from urban life and distanced from their fellow humans.

The complex enhances the surroundings with a 360 degrees green edge. The different landscape zones facing the city are completely public and can be used by the city, and climate resilience features such as stormwater handling and sustainable urban drainage are fully integrated in the landscape design. 

The brick-clad facades of the centre take their cues from the surrounding city fabric, with a vertical rhythm and discrete variations in the different sections which can be created from a simple palette of pre-fabricated solutions. The entire complex is designed to meet the strict Danish codes for low-energy class 2020, including focus on healthy indoor climate and passive measures, and the youth residences are proposed as a fully timber-framed building.

The winning team was led by C. F. Møller Architects and Tredje Natur in collaboration with Bascon, Transsolar and Smith Innovation, and won the invited competition over three other proposals from teams led by Schmidt Hammer Lassen Architects, Henning Larsen Architects and Arkitema.]

 

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client Samvirkende Boligselskaber/ KAB
Status Competition win
Value (m€)
C.F. Møller Architects and Tredje Natur
 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site