CTBUH

TUESDAY 23 OCTOBER 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Vinge station, Vinge, Denmark

Thursday 10 Mar 2016
 

Merging the city with the countryside

 
Vinge station by Henning Larsen Architects in Vinge, Denmark
Henning Larsen Architects and Tredje Natur 
 
Vinge station by Henning Larsen Architects in Vinge, Denmark Vinge station by Henning Larsen Architects in Vinge, Denmark Vinge station by Henning Larsen Architects in Vinge, Denmark Vinge station by Henning Larsen Architects in Vinge, Denmark Vinge station by Henning Larsen Architects in Vinge, Denmark
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

As a greenfield development, Vinge has the opportunity to incorporate the existing open landscape with a new city plan 

Designed by Henning Larsen Architects and Tredje Natur, The Vinge S-train station in Denmark is part of a larger plan to connect the future city of Vinge to regional public transit. In the middle of the new town plan, a circular station adapts organically to its surroundings. The station’s urban space and the landscape stretch and meet to span the rails, ensuring that the railway does not divide the town into two parts. 

The fundamental idea for Vinge is to develop a new town where natural elements are not simply added at the end, but integrated from the beginning of the town’s development. The new regional train station is an important component of this holistic approach. 

Vinge will become a city where diversity and sustainability are essential to its comprehensive development. The Vinge regional train station—between stations at Frederikssund and Ølstykke—will constitute the centre of the new city. 

Vinge is planned as an easily navigable city, with a clear and simple layout and wayfinding strategy. In the middle is the green heart– a lush and verdant centre, which connects the city and creates two different neighbourhoods on either side of the park. Two roads go through the middle of each neighborhood, for efficient access and simplified wayfinding. 

Green wedges penetrate the city centre, pulling in the natural surroundings and creating recreational areas such as athletic fields, urban parks and natural wetlands. 

The regional train station has been designed to function as the heart of the development, and to unify the movements of landscape and city. The station’s undulating topography creates a calm centre, as the non-directional elliptical shape brings the surroundings together. Located in the centre of the city, the train station offers convenient access to public transportation. This focus forms one of the many a sustainable aspects of Vinge, as more people will be encouraged to take the train to work and school as opposed to going by car. 

As a greenfield development, Vinge has the opportunity to incorporate the existing open landscape, a prominent feature that becomes a recurring element in the city plan. The vision has been to create a feeling of living in the countryside, but with all the same conveniences, efficiencies and sense of community as being in the city. The train station has been discretely placed beneath the landscape, incorporating sections of the natural landscape into the urban structure above.

Instead of merely functioning as a bridge, the station and the green heart are placed at the same level as the rails, visually and physically connecting the two levels. A space under the station is thereby created, where the covered train platforms and shops are located. 

In order to protect the platform from strong gusts of wind, it is essential to arrange building masses to deal with and break up prevailing wind patterns. Turbulent wind currents can cause discomfort and in extreme cases, can impact the safety of the platform. The station and surrounding buildings have been designed to mitigate this effect.

One of the intentions of the elliptical bowl-shape design is to protect the platform by diverting the wind from south-west across the building. The partially covered platform offers commuters protection from sun, rain and snow. 

The form will be constructed of in-situ concrete. Light-colored concrete will reflect the rays of the sun and create a calm, symbolic hardscape in the city. Rainwater is collected in gutters integrated into the surface of the building and will be collected in tanks at the edges of the building. This overall drainage strategy ensures a dry and anti-slip surface that does not compromise the aesthetics of the structure.

In addition, the long life span of concrete will contribute to an economically sustainable city space for many years. 

WAN Business Information service featured this project lead 18/03/2014. You can view original brief here. Contact our team for free trial of the service via email today. 

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client Municipality of Frederikssund
Status
Value (m€)
Henning Larsen Architects
www.henninglarsen.com

More projects by this architect

French School

The Springs

Imperial shipyard development

Lindholmen plan

Frederiksbjerg School

More Projects

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site