WUC RECLAIMING THE STREETS SYMPOSIUM

MONDAY 20 AUGUST 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Clubhouse project, GaoYao, China

Monday 07 Mar 2016
 

Feng Shui points the way

 
Clubhouse project by schmidt hammer lassen architects in GaoYao, China
Luxigon 
 
Clubhouse project by schmidt hammer lassen architects in GaoYao, China Clubhouse project by schmidt hammer lassen architects in GaoYao, China Clubhouse project by schmidt hammer lassen architects in GaoYao, China Clubhouse project by schmidt hammer lassen architects in GaoYao, China Clubhouse project by schmidt hammer lassen architects in GaoYao, China
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Schmidt Hammer Lassen Architects has begun work on a clubhouse and gallery in southern China designed in collaboration with a Feng Shui Master 

Schmidt Hammer Lassen Architects has broken ground on a clubhouse and gallery in the mountainous district of GaoYao, 100 km West of Guangzhou, in China. The project, that sits in the centre of a lake, will act as a pavilion for a new development of exclusive villas at the base of the nearby mountain. The design focuses on space, light, views and programme. The sculptural project was designed in collaboration with a Feng Shui Master to respect angles of approach and its location on the site. 

The concept for the design derives from the project’s position at the heart of the site and is intended to enhance the views of the surrounding mountains, sky and water. Three distinct spaces come together under one unifying roof each with open panoramas across the water to the lush green landscape in all directions. Its sculptural presence and qualities are marked by a calligraphically simple gesture.

The project sits on the edge of a weir with visitors approaching the clubhouse via a narrow pedestrian bridge. The different spaces step together with the change in level making the building an integrated part of the lake, where terraces extend out from the interior as panoramic rooms.

The organisation of the clubhouse is clear and simple. The building is divided into the main different functions - a grand art lobby, a sales suite and a lounge. The spaces connect in a linear progression leading through the pavillion with all spaces having different relations and views over the surroundings. The roof surface becomes a 5th façade giving the pavillion a different appearance on all sides.

Internally the space is completely column free with all structures concealed within the external walls and glazed panoramic windows.

The organizational clarity of the building is enhanced by a limited palette of materials. A light oak floor connects the whole interior while the exterior is clad in vertical panels of grey granite reflecting the sun and the movement of the water.

The teaching of Feng Shui organises the orientation of the building in the optimal angles for entrances at 120, 240 and 345 degrees, which is supporting the twists of views and dynamics of the plan.

The project is expected to complete in early 2017.

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client
Status Construction starts 2016
Value (m€)
schmidt hammer lassen architects
www.shl.dk

More projects by this architect

Solvay HQ

Maritime Knowledge Hub

Norwegian Geotechnical Institute

Monroe Blocks

C.A.R.L auditorium, RWTH Aachen University

More Projects

 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site