WAN Awards

SUNDAY 18 FEBRUARY 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Circle House, Bucharest, Romania

Thursday 03 Mar 2016
 

A circular solution

 
Circle House by Razvan Barsan + Partners in Bucharest, Romania
Razvan Barsan + Partners 
 
Circle House by Razvan Barsan + Partners in Bucharest, Romania Circle House by Razvan Barsan + Partners in Bucharest, Romania Circle House by Razvan Barsan + Partners in Bucharest, Romania Circle House by Razvan Barsan + Partners in Bucharest, Romania Circle House by Razvan Barsan + Partners in Bucharest, Romania Circle House by Razvan Barsan + Partners in Bucharest, Romania
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Razvan Barsan + Partners from Romania have designed a circular home where all the rooms benefit from natural lighting 

The shape of this building, by Razvan Barsan + Partners, is inspired by the exoskeleton of a marine creature called a nautilus. Its coiled shell gave the architects the idea of arranging the inner areas along a spiralled path, thus achieving a fluid and dynamic space. This method of organising the interior generated skins of variable heights and materials (concrete, glass, metal and plaster), thus modelling a curved, organic form.

On the ground floor the living room is located as the central point, while the following curve is occupied by the kitchen, the swimming pool and the outdoor terrace. The subsequent and final curve hosts a bedroom and the greenhouse shaded by metal horizontal louvers. On the first level the bedrooms, dressing rooms and bathrooms are distributed radially from the core, where a two-storey library is positioned. The pattern is repeated in the underground level, where the nucleus surrounded by technical rooms hosts the cellar and the entertainment room.

This unconventional layout reinterprets the usual relationship between rooms. In a coiled arranging all the rooms benefit from natural lighting and shorter, more efficient paths and connections between the various spaces can be realised. Moreover, it is easier to establish a hierarchy of the rooms` importance and to create smooth transitions from the exterior to the interior, from public to private, from the main spaces to the secondary ones and from extroverted to introverted areas.

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client
Status
Value (m€)
Razvan Barsan + Partners

More projects by this architect

Bay House

Glass House

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site