WAN Awards 2017

MONDAY 29 MAY 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Villa complex, Montenegro

Friday 26 Feb 2016
 

‘Salt & Water’ head for the coast

 
Villa complex by Salt & Water in Montenegro
‘Salt & Water’ 
 
Villa complex by Salt & Water in Montenegro Villa complex by Salt & Water in Montenegro Villa complex by Salt & Water in Montenegro Villa complex by Salt & Water in Montenegro Villa complex by Salt & Water in Montenegro Villa complex by Salt & Water in Montenegro
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

08/04/16 roberto, trieste
I would like to spend my time in such a place!
Very nice usage of the space!
 

A luxury villa complex located on the stunning Adriatic coast in Montenegro that has adapted to local planning laws 

This complex has been designed by ‘Salt & Water’ as a place for leisure and relaxation in luxurious apartments where residents can enjoy their holiday while overlooking Mediterranean from every point of this coastal lot. As per clients' request, all three villas, placed one on top of another, needed to have a direct overview of the sea, as well as the much-needed privacy. Guests will soon have an opportunity to spend their favourite time of the year in a location where nature collides with contemporary design. 

One of the main challenges that the ‘Salt & Water’ team faced while working on this project was the housing unit organization. The entire estate is located on a steep slope along the coast and because of its unusual narrow shape, planning the ideal setup was especially challenging. Due to the specifics of urbanism laws in Montenegro, housing units are not allowed to occupy a large area and their inclination has to be minimized. Therefore, in order to satisfy these requirements and safely divide the parcels along the slope, a form of terraced terrain was incorporated into the final design. Ultimately, this has become one of the main characteristics of the project and the one which makes it extraordinary.

At the estate entrance, right above the top villa, a small parking lot for residents is placed. Once they exit their vehicles, residents can access their villa by foot or by private golf carts. Along with a big balcony and an open swimming pool with a hypnotizing sea view, all three villas also have a large basement lit with natural light. In order to provide lighting to the basement, the swimming pools placed at the front are partly made of thick resistant glass so the light can reach the interior through them. In the central part of each villa is a small atrium with various plants so residents can relax in pleasant natural environment even when they are inside the complex walls. This way, the barrier between nature and architecture is once again overcome. The exterior of each villa is made out of eco-friendly materials like wood and natural stone, all complemented with specific greenery.

The interior is divided into three levels with all living areas based on the ground and first floor. Luxury rooms such as the gym, home spa, pool room and home cinema can be found in the basement. 

 

[From the architects]

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client
Status Planned
Value (m€)
Salt & Water

More projects by this architect

Floating Hotel with Catamaran-Apartments

 
WAN Business Information
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site