WAN Awards 2018

WEDNESDAY 23 MAY 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Serpentine Gallery Pavilion, London, United Kingdom

Thursday 25 Feb 2016
 

Bjarke Ingels' Serpentine Gallery Pavilion unveiled

 
Serpentine Gallery Pavilion by Bjarke Ingels Group in London, United Kingdom
BIG 
 
Serpentine Gallery Pavilion by Bjarke Ingels Group in London, United Kingdom Serpentine Gallery Pavilion by Bjarke Ingels Group in London, United Kingdom Serpentine Gallery Pavilion by Bjarke Ingels Group in London, United Kingdom Serpentine Gallery Pavilion by Bjarke Ingels Group in London, United Kingdom Serpentine Gallery Pavilion by Bjarke Ingels Group in London, United Kingdom
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

The Gallery Pavilion in London will be accompanied by four summerhouses 

Bjarke Ingels' firm BIG has unveiled its design for this year's Serpentine Gallery Pavilion in London, UK.

The Danish architect's design was imagined as a solid wall that has been "unzipped" to create a three-dimensional space. It features a tall pointed structure made of interlocking fibreglass "bricks".

It will be made from a series of box-like fibreglass frames stacked on top of each other, in a pattern based on a common brick wall.

The wall of fibreglass blocks splits to create a curved opening to the pavilion with jagged edges.

The Serpentine commissions a different architect to create the pavilion every summer outside the Serpentine Gallery in Kensington Gardens, offering them the chance to create their first built structure in England.

Commenting on the structure Ingels said: "For the Serpentine Pavilion 2016 we have attempted to design a structure that embodies multiple aspects that are often perceived as opposites: a structure that is free-form yet rigorous, modular yet sculptural, both transparent and opaque, both solid box and blob."

"This unzipping of the wall turns the line into a surface, transforming the wall into a space," he added. "At the top, the wall appears like a straight line, while at the bottom, it forms a sheltered valley at the entrance of the pavilion and an undulating hillside towards the park."

The tall white structure will have a void in its centre that will host a cafe and events space during the day and the gallery's annual Park Nights programme in the evenings.

For the first time, four summerhouses will accompany the main pavilion, designed by Nigerian architect Kunlé Adeyemi, Berlin studio Barkow Leibinger, Paris-based architect Yona Friedman and British architect Asif Khan.

 

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client
Status On Going
Value (m€)
Bjarke Ingels Group
www.big.dk

More projects by this architect

National Theatre

The Eleventh

VIA 57 West

Panda House

S.Pellegrino Flagship Factory

More Projects

Latest Jobs in London

Technical Architects

Senior Architect

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site