CTBUH

MONDAY 22 OCTOBER 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

MaHouse, Strasbourg, France

Wednesday 17 Feb 2016
 

A house that stacks up

 
MaHouse by Marc Fornes/THEVERYMANY in Strasbourg, France
MARC FORNES / THEVERYMANY 
 
MaHouse by Marc Fornes/THEVERYMANY in Strasbourg, France MaHouse by Marc Fornes/THEVERYMANY in Strasbourg, France MaHouse by Marc Fornes/THEVERYMANY in Strasbourg, France MaHouse by Marc Fornes/THEVERYMANY in Strasbourg, France MaHouse by Marc Fornes/THEVERYMANY in Strasbourg, France MaHouse by Marc Fornes/THEVERYMANY in Strasbourg, France
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

A staircase lined by reglit glass links this unique home's three levels 

The MaHouse in Strasbourg, France, by New York-studio MARC FORNES/THEVERYMANY comprises three stacked, slightly rotated irregular volumes. It features a translucent glass wall and an indoor slide so the home's children can rapidly decend between floors.

The 340 sq m narrow residence was developed in response to the narrow site and local building codes.

One side of the house faces onto a small alleyway, so MARC FORNES/THEVERYMANY used translucent glass windows to create large openings that also provide privacy for residents.

The staircase that connects the ground and first floors is partially visible through the glass panels that extend up the full angle of the flight of steps.

The architects commented: "The extra length of a step, the degree of each tilt, the obliques in plan and elevation and their corner indentations act as small anomalies to introduce the experiential to one’s daily environment. A set of stairs engaged as a slide is an example of the informal following function. Of three stacked floors -- parents' penthouse on top, children's play room in the middle, ground floor for all -- the middle is the most jumbled.

"A staircase lined by reglit glass profiles slips through the house's three levels, providing a continuous spatial experience and copious light without direct views inside. The lines of the house are derivatives of code lines and constraints -- from maxing out the allowable zoning envelope, to the clearance height of each owner's car in the underground garage."

The all-white house is topped off with green roofs on each level, which are visible from inside the house. A garage is situated below the building and the criss cross of transparent glass lights up the house like a lantern at night.

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
Marc Fornes/THEVERYMANY
theverymany.com

More projects by this architect

Vaulted Willow

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site