Rolflex

THURSDAY 21 SEPTEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Glass House, Bucharest, Romania

Thursday 11 Feb 2016
 

A clearly developed concept takes shape in Romania

 
Glass House by Razvan Barsan + Partners in Bucharest, Romania
Razvan Barsan + Partners 
 
Glass House by Razvan Barsan + Partners in Bucharest, Romania Glass House by Razvan Barsan + Partners in Bucharest, Romania Glass House by Razvan Barsan + Partners in Bucharest, Romania Glass House by Razvan Barsan + Partners in Bucharest, Romania Glass House by Razvan Barsan + Partners in Bucharest, Romania Glass House by Razvan Barsan + Partners in Bucharest, Romania
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

29/02/16 Zia Siddiqui, Islamabad
I dont know whether it will feel like a home!

Obviously the residents will add curtains or something like that for privacy and possible for protection from the sun. What will that do to the basic concept.
 

By using glass as a primary construction material the architect has allowed natural light and vegetation to shape this home 

This house, by Razvan Barsan + Partners from Romania has been designed around the concept of transparency as a means of interaction. The envelope of the building consists of wide glass surfaces screened by strong metal elements, hence the name of the building.

The robust structural elements define the volumes that form the ensemble. The structure visible from the interior and the exterior becomes a strong feature of the composition, while the transparent areas create the impression of weightlessness. The repetition of the “X” shape formed by the structural tyrants and the inclined pillars adds rhythmicity to the facades.

The greenhouse represents the central point for the building and it dictates the configuration of the other rooms. It connects all the floors, from the basement to the first level. Alongside the generous openings to the yard, it emphasizes the fluidity of the construction. In this way natural light and vegetation shape the composition of the volumes, integrating the building into the natural surroundings.

The entire house is open towards the yard and the pool. In order to benefit the most of the garden, the ground floor is occupied by one simple volume that hosts the common spaces and the greenhouse. The night area, located on the upper level, occupies a rectangular prism parallel to the first one and a large volume positioned perpendicular to the latter. The central volume is elongated towards the pool, forming a console that creates the impression that the building is floating. A sunken courtyard assures the illumination of the underground spaces – the study, the staff room and the technical spaces.

[From the architect]

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client
Status Planned
Value (m€)
Razvan Barsan + Partners

More projects by this architect

Bay House

Circle House

 
UK Construction Week 2017
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site