Planning For Housing

THURSDAY 21 SEPTEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Strachan House, Lower Deeside, Scotland, United Kingdom

Wednesday 10 Feb 2016
 

A highland home

 
Strachan House by WAN Editorial in Lower Deeside, Scotland, United Kingdom
drystane granite walling 
 
Strachan House by WAN Editorial in Lower Deeside, Scotland, United Kingdom Strachan House by WAN Editorial in Lower Deeside, Scotland, United Kingdom
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

New Banchory home is anchored to a Scottish hillside overlooking the Water of Feugh 

Set in the rolling landscape of Lower Deeside, Scotland, UK, Strachan House, designed by Moxon Architects, is a contemporary family home set into a steep landscape, made up of a series of connected volumes that utilise the banked terrain. Although the house is largely a linear composition, a slight angle in the line of the building creates a courtyard entrance, providing shelter from the prevailing wind.

Internally, the primary living spaces are used to form connections between rooms, reducing the need for corridors and allowing for a compact built form. The ‘ground floor’ is broken up into four different levels that drop down in line with the gradient of the site.

The house is visually anchored to the hillside by a terrace area built from drystane granite walling and matching an existing dyke that runs along the south of the site. In contrast, the middle portion of the house is formed of untreated timber and large windows taking in a sweeping view of nearby Clachnaben. Above this, a gently formed zinc roofline changes the material palette once again. This outline reflects the shape of distant hills, while the eaves pick up the slope of the site.

Architect Scott Gibb said: “This house is the product of a number of constraints, which we have enjoyed exploring immensely. Material selection and the compact nature of internal spaces mean that this house is working incredibly hard for the owners.”

 

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client
Status
Value (m€)
WAN Editorial
worldarchitecturenews.com

More projects by this architect

WAN London Housing Symposium

WAN London Housing Symposium

Queensferry Crossing

Big Ben chimes

Ledbury Estate

More Projects

 
Rolflex
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site