CTBUH

MONDAY 22 OCTOBER 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

WAN Residential Award 2015 Winner Announced

Tuesday 26 Jan 2016
 

WAN Residential Award 2015 Winner Announced

 
WAN Residential Award 2015 Winner Announced by WAN AWARDS
 
 
WAN Residential Award 2015 Winner Announced by WAN AWARDS WAN Residential Award 2015 Winner Announced by WAN AWARDS WAN Residential Award 2015 Winner Announced by WAN AWARDS WAN Residential Award 2015 Winner Announced by WAN AWARDS WAN Residential Award 2015 Winner Announced by WAN AWARDS WAN Residential Award 2015 Winner Announced by WAN AWARDS
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

babin+renaud architects are championed the winner for ALUMINIUM TIP 

We’re thrilled to announce the winner of the WAN Residential Award 2015 is babin+renaud architects for their striking ALUMINIUM TIP project - Congratulations!

The winner was selected from six shortlisted projects that were chosen by our jury panel of industry leaders. On board to judge this award was: Richard Doone, Director of Doone Silver Architects, James Everitt, Director of EPR Architects, Graeme Rapley, Director of Design and Technical at Arney Fender Katsalidis, and Niall Cairns, Director at Assael Architecture. Much deliberation was had between two projects: ALUMINIUM TIP in France by babin+renaud architects and Apartman 18 in Turkey by Aytac Architects, which James felt had been:“executed particularly well.” James went on to say: “we’re analysing over two completely different schools of architecture”, that all the judges felt had particularly strong schemes. In the end they all concluded that there was one over-riding winner.

Standing at the tip of a triangle-shaped plot of land in Paris’ 11th arrondissement, ALUMINIUM TIP consists of a moving façade for the residents and a landmark building for the neighbourhood. 

The new building creates visual transparency in the space between street and inner courtyard by means of a balanced design that liberates it from the site’s cramped nature. The corner was given expression by the step-like receding roof that slims down to a simple, strict line. The pattern of the street-side façade expresses this rigor with the regular spacing of the tall, narrow picture windows, with variations obtained by alternating the opening and closing of the folding shutters and the subtle reflection of natural light on the anodized aluminium. “A lot of effort has gone into resolving the detail” said Richard.

The outdoor entrance and landings rise vertically, alternating open views from each landing onto the city or the inner courtyard. The goal has been to give occupants a gradual pathway from the public space of the street to the private space of the flats by means of a compact design that re-interprets the 'city’s substance' that was previously missing. 

Graeme commented “The architects really had a challenge with the environment”, with Richard going on to express his fondness of the abstract quality of the design, commenting “I like the simplicity, I like the rigor, and I like the purity of the concept that’s carried all the way through.”

We’d like to take the opportunity to thank not only the jury, but all who entered their projects into this years’ WAN Residential Award. 

 

Lydia O’Callaghan

Awards Coordinator

WAN AWARDS
www.wanawards.com

WAN AWARDS Announcements

WAN Awards 2018 Winners' Ceremony

WAN AWARDS 2018 Shortlists Announcement

WAN AWARDS

WAN AWARDS

WAN AWARDS 2017 ceremony

More Projects

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site