WAN Awards 2017

WEDNESDAY 24 MAY 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

House M, Berlin - Wilmersdorf, Germany

Friday 15 Jan 2016
 

Creating a pleasing warmth in Berlin

 
House M by Peter Ruge Architekten in Berlin - Wilmersdorf, Germany
Ira Efremova 
 
House M by Peter Ruge Architekten in Berlin - Wilmersdorf, Germany House M by Peter Ruge Architekten in Berlin - Wilmersdorf, Germany House M by Peter Ruge Architekten in Berlin - Wilmersdorf, Germany House M by Peter Ruge Architekten in Berlin - Wilmersdorf, Germany House M by Peter Ruge Architekten in Berlin - Wilmersdorf, Germany House M by Peter Ruge Architekten in Berlin - Wilmersdorf, Germany
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

House M is a new low-energy residential building in Berlin- Wilmersdorf, Germany that faces south to soak up the sun 

House M is a detached town house in the middle of Berlin, Germany, which has been created by Peter Ruge Architekten for an academic Japanese-German family. The rectangular site stretches 15 m along the road in the west and extends 40 m to the east. The building is integrated into its existing urban context of villas by way of a wooden façade that looks out onto the street.

With their living experiences on three continents, the clients emphasized the need for three main themes for their home. 

To optimize the natural light and air conditions, the building is orientated to the south and pushed to the northern site line. The 7m x 18m floor plate collects as much light and energy from the sun as possible in winter and is protected by a highly effective louvre system in summer.

The focal point for the centre of the house is the kitchen, which connects the dining area with a void to the upper floors. These floors contain the children rooms on the second floor, and the living and guest areas on first floor.

The separation of entrances between the main and the back doors, the pleasure of taking off shoes when coming home and the half sunken dining area which acts as the perfect location for a family reunion create a welcoming and homely feel. 

The outdoors and inside meet at several points such as the garden floor bath overlooking the garden with a cherry tree, and the courtyard porch of larch wood which is partly covered by the recess of the house.

This is a house that truly celebrates the German concept and technique of a highly energy efficient and sustainable building while maintaining a cosy family feel.

 

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
Peter Ruge Architekten
www.peter-ruge.de

More projects by this architect

The SHADOWMAKER

House W

Passive House Apartments

Green Health City

Passive House 'Bruck'

More Projects

 
WAN Business Information
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site