WAN Awards 2018

MONDAY 25 JUNE 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

‘Valdemars Have’, Aarhus, Denmark

Thursday 14 Jan 2016
 

schmidt hammer lassen wins in Denmark

 
‘Valdemars Have’ by schmidt hammer lassen architects in Aarhus, Denmark
schmidt hammer lassen architects 
 
‘Valdemars Have’ by schmidt hammer lassen architects in Aarhus, Denmark ‘Valdemars Have’ by schmidt hammer lassen architects in Aarhus, Denmark ‘Valdemars Have’ by schmidt hammer lassen architects in Aarhus, Denmark
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Competition to design a new residential development in the heart of Aarhus’ cultural centre picks a green option 

'Valdemars Have' is an urban residential block nestled amongst the cultural and green heart of Aarhus, the second largest city of Denmark. It’s a vision for how to create good living conditions for people who want to be part of the city and want the city to be part of their lives. Resting on a sloping terrain in a tranquil location within walking distance of Aarhus’ major cultural attractions, Valdemars Have will become a prime location for those seeking an oasis of calm within the bustling city. The project comprises of 106 apartments of varying sizes, from two-bedroom flats to large penthouses with private roof terraces. It adapts to the city’s character and soul exploiting the site's exceptional values and creating a unique public urban garden.

The architecture is a modern version of old red brick townhouses. By conscious use of the masonry pattern, the facades, windows and balconies achieve a playful and vivid appearance without the use of traditional ornamentation. The colour variation of the brick, from light red to almost black, revives the building’s image and gives it soul. The green façade gives the project a unique look and enhances the experience of a building ‘planted’ within a garden, where the landscape and the green elements give character and identity to the building. The neighbouring Brobjerg school with its ivy covered brick exterior, was a clear reference influencing Valdemars Have. Both of these qualities ensure a subtle connection to the former buildings bringing new qualities to the site and neighbourhood. 

The building volumes are laid as two east-west volumes in six levels. Towards the neighbouring street Valdemarsgade and the former military hospital, the building lowers to four levels to adjust to the surrounding scale. The building layout ensures the penetration of optimal daylight in all directions. The existing path connections along the north side are replaced by promenades, ensuring a new public exploration to Valdemarsgade from Lønvejen.

The publicly accessible outdoor areas will maintain a garden-like character with a variety of plants and flowers, which helps to achieve biodiversity and a microclimate ensuring residents have an experience of nature within the city as well as peaceful common outdoor areas.

 

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client CASA Finans A/S
Status Planning
Value (m€)
schmidt hammer lassen architects
www.shl.dk

More projects by this architect

Solvay HQ

Maritime Knowledge Hub

Norwegian Geotechnical Institute

Monroe Blocks

C.A.R.L auditorium, RWTH Aachen University

More Projects

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site