WAN Awards 2018

TUESDAY 22 MAY 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Bergeron Centre for Engineering Excellence, Toronto, Canada

Wednesday 13 Jan 2016
 

Maths provides the answer

 
Bergeron Centre for Engineering Excellence by ZAS in Toronto, Canada
ZAS Architects 
 
Bergeron Centre for Engineering Excellence by ZAS in Toronto, Canada Bergeron Centre for Engineering Excellence by ZAS in Toronto, Canada Bergeron Centre for Engineering Excellence by ZAS in Toronto, Canada Bergeron Centre for Engineering Excellence by ZAS in Toronto, Canada Bergeron Centre for Engineering Excellence by ZAS in Toronto, Canada Bergeron Centre for Engineering Excellence by ZAS in Toronto, Canada
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

A cloud-like triangular glass fa├žade comprised of a series of triangles positioned according to a complex algorithm sets this building apart 

The Bergeron Centre for Engineering Excellence at York University in Canada, now completed by ZAS Architects, sets out to reinvent how engineering is taught. The school has an ambitious mandate to become the first engineering school in Canada to achieve a 50/50 gender balance and a building that would help the school reach that goal was required.

The Bergeron Centre re-thinks campus hierarchy to foster modern ways of learning. Resulting from an intensive design process between ZAS Architects, The Lassonde School of Engineering, and York University, the world-class facility challenges past models with a modern approach rooted in student learning and empowerment.

A hub for entrepreneurship, collaboration, and creativity, the facility’s design aims to advance engineering education and provide a platform to educate the next generation of engineers.

Student productivity drove the design process, optimising spaces for learning, discovery and interaction. A complete immersion of technology and architecture allowed for no lecture halls, fewer classrooms and a project-based learning environment. Students, faculty, and staff areas are seamlessly integrated throughout the building. Inverting the typical structure, students are given access to the best and brightest spaces while offices are located in the core. Breaking down barriers, the layout creates opportunities for spontaneous faculty and student interaction within abundant social spaces.

A beacon for invention in the outer ring of York University’s campus, The Bergeron Centre’s bold architecture represents limitless creativity. Reflective of Renaissance principles of innovation and nonconformity, a cloud-like triangular glass façade stands bold. The undulating façade is comprised of a series of triangles positioned according to a precise and complex algorithm. Evoking the properties of a cloud, it reflects light and pattern across campus and into the interior.

Inside the cloud, rows of desks and lecture halls are replaced with active learning classrooms. A massive multi-storey materials testing lab provides an unprecedented hands-on approach to both learning and teaching that was previously only available to engineers in the field. Bright open spaces replace traditional classrooms and labs. Integrated pods are configured with audiovisual learning tools that encourage students to spontaneously plug-in.

Social spaces are thoughtfully integrated adjacent to intense research and academic areas, facilitating the cross-pollination of ideas and creativity among students and faculty. Echoing the look of a tech start-up, the open, energetic Design Commons is a gathering place for learning where students are encouraged to foster entrepreneurial ideas and prototype them.

Playful, unexpected design elements are infused into the environment at every turn, creating endless inspiration.

Throughout the building, a student-centric philosophy extends – even the corridors are places to learn and create with small niches, banquettes and white boards for around the clock brainstorming sessions and critique.

The resulting imaginative space pushes boundaries for an equally imaginative approach to teaching, one that will empower and cultivate a new breed of globally aware and socially conscious engineers.

WAN Education Award is Now Open to Enter
For details contact: christina.ingram@builtenvironmentmedia.com / +44 1273 201 123
Or find out more via the WAN AWARDS Education category page here.

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client York University
Status Complete
Value (m€)
ZAS
www.zasa.com

More projects by this architect

Vaughan Civic Centre Resource Library

The Distinction

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site