CTBUH

SUNDAY 21 OCTOBER 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Buerger Centre, West Philadelphia, United States

Friday 08 Jan 2016
 

Pelli Clarke Pelli stack up in Philadelphia

 
Buerger Centre by Pelli Clarke Pelli Architects in West Philadelphia, United States
Pelli Clarke Pelli Architect 
 
Buerger Centre by Pelli Clarke Pelli Architects in West Philadelphia, United States Buerger Centre by Pelli Clarke Pelli Architects in West Philadelphia, United States Buerger Centre by Pelli Clarke Pelli Architects in West Philadelphia, United States Buerger Centre by Pelli Clarke Pelli Architects in West Philadelphia, United States Buerger Centre by Pelli Clarke Pelli Architects in West Philadelphia, United States Buerger Centre by Pelli Clarke Pelli Architects in West Philadelphia, United States
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

West Philadelphia Children’s Hospital gets an uplifting, interactive new building 

Pelli Clarke Pelli Architect’s design for the Buerger Center is a dynamic addition to the Children’s Hospital of Philadelphia’s main campus in West Philadelphia, USA. Composed of stacked, undulating forms and a palette of primary colours, the twelve-story building and six-storey wing offer young children and families an uplifting, interactive setting for treatment. Easy-to-navigate floors, colourful pods with “Wait, Play, Learn” displays for fun engagement, and a roof top garden for rehabilitation and play are features that help reduce the stress typically associated with hospitals. The three-acre landscaped plaza provides open space for safe recreation, family gatherings and small pockets for private reflection; medicinal gardens have been planted for therapeutic use. Below the plaza is a five-level underground parking garage.

The lobby is spacious and light-filled with a dramatic, curved ramp that invites children to zigzag their way up three levels and observe the activity below. The accessible ramp connects to a bridge linking to the North Campus across the street. The main wing is rectangular on one side to accommodate clinical “neighbourhoods of care” and curvilinear on the other side to create playful lobbies. The six-story wing accommodates a rehabilitation gym on the third floor and the roof-top garden on the top floor. An elliptical glass elevator orients patients and families directly to lively “welcome” centres on each clinical floor. 

The same bright colours that energise the exterior curtain wall are used to accentuate the interior corridors, waiting rooms, patient rooms, and garage levels. They are also navigational, identifying each floor of care. Large scale graphics of children in motion enliven the public spaces, serving as visual encouragement and positive reinforcement.

This is the first phase of the Buerger Center. Phase two will expand the centre to 16 levels. The building is adaptable for changes in health care delivery and can be converted for office, research, or inpatient uses.

Sustainable Buildings Award 2016 is open for entries.
For information on entering contact:
christina.ingram@builtenvironmentmedia.com
+44 (0) 1273 201 123

 

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client Children’s Hospital of Philadelphia
Status Complete
Value (m€)
Pelli Clarke Pelli Architects
www.pcparch.com

More projects by this architect

Salesforce Transit Center closure

Crescent McKinney and Olive

Yale-NUS College

Performing Arts Center, Western Illinois University

PetroVietnam Headquarters

More Projects

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site