Healthy Design Healthy Place

MONDAY 20 NOVEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Pool House, New Delhi, India

Wednesday 06 Jan 2016
 

Back to basics

 
Pool House by 42mm Architecture in New Delhi, India
42mm Architecture 
 
Pool House by 42mm Architecture in New Delhi, India Pool House by 42mm Architecture in New Delhi, India Pool House by 42mm Architecture in New Delhi, India Pool House by 42mm Architecture in New Delhi, India Pool House by 42mm Architecture in New Delhi, India Pool House by 42mm Architecture in New Delhi, India
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

An Indian pool house that adds to and enhances an existing structure while keeping things simple 

Conceived as a ‘pebble in the grass’, this house in New Delhi, India, acts as an extended entertainment centre to a previously existing home which was built 20 years ago. It has been designed by 42mm Architecture in congruence with its context by using the same material palette, nonetheless expressing the shift in time of both buildings by virtue of its design. The breathtaking landscape of the site just reinforced the idea, to create a design that blends remarkably with the site it sits in.

Asserting its presence with a singular, bold and robust frame, the house sits impressively within its surroundings, the softening of its edges and the tilt were a result of trying to blend this stark object with the landscape. 

The construction system is shell-based so cantilevering the block was not a challenge. The unit is like a sliced section of a pipe, it is so strong in itself due to pre-stress, that minor stresses and strains are inconsequential.  Developed from a sturdy concrete shell, glass on either side of the elevation makes it visually balanced and transparent becoming the best example of a manmade object beautifully blending with nature. 

In the heart of this design lies its service core, the lifeline of any building, masked with a wooden block. This combination of wood and concrete renders an expression which welcomes its guests while dazzling them. 

In order to align with the architectural vocabulary the interior design had to be singular as well. The wooden panelling forms a floating media unit completely concealing all the devices and screen; this however is reciprocated with a curved panel on the other side defining the seating space with the island bar. The floor is the same concrete polished. It has no plaster / paint / waterproofing or finishing render. The interiors are left bare with just a single block cladded in wood internally and externally housing a toilet and a pantry. The toilet is finished in terrazzo cast in-situ, the concrete used is a designed mix without and artificial pigments and enhancers so the concrete can breathe and weather naturally.

 

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
42mm Architecture
 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site