CTBUH

SUNDAY 21 OCTOBER 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Bestseller fashion group office, Aarhus, Denmark

Monday 04 Jan 2016
 

C.F. Møller moves on up to the waterfront

 
Bestseller fashion group office by C. F. MOLLER in Aarhus, Denmark
C.F. Møller Architects 
 
Bestseller fashion group office by C. F. MOLLER in Aarhus, Denmark Bestseller fashion group office by C. F. MOLLER in Aarhus, Denmark Bestseller fashion group office by C. F. MOLLER in Aarhus, Denmark Bestseller fashion group office by C. F. MOLLER in Aarhus, Denmark Bestseller fashion group office by C. F. MOLLER in Aarhus, Denmark Bestseller fashion group office by C. F. MOLLER in Aarhus, Denmark
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

C.F. Møller Architects have completed an office complex for Bestseller in Denmark that feels like a town within a town 

Bestseller is a world-wide fashion group with shops in over 70 countries, featuring well-known brands. The new office complex for about 800 employees in Aarhus, Denmark is therefore intended as a showroom for Bestseller’s design-driven corporate identity. C.F. Møller Architects have created a complex that resembles a varied flotilla of buildings at different levels, which are connected by a series of outdoor spaces like atria, courtyards, terraces and roof gardens.

The mixture of office buildings and outdoor spaces creates the impression that this is a town within a town. The complex, surrounded by canals and lakes on all four sides, forms the entrance to the new, urban district on the waterfront in Aarhus.

The individual buildings vary from one to twelve storeys. The complex contains office space, showrooms, photo and film studios, an auditorium and a generous canteen-restaurant area, plus a three-storey car park with space for 450 cars, 400 bicycle racks and a goods reception zone below street level.

The latitudinal south and north façades have distinctive reliefs, created in natural stone from Sicily, which frame deep window niches. These façades contrast sharply with the simple transparent glass façades framed by natural stone to the east and west. Natural stone is also featured indoors – on stairs and floors, and even as wall covering and furniture. It is combined with dark oak, in-situ cast concrete and light metal surfaces to create a refined interplay of colours and textures.

The office complex uses sea-water cooling and solar energy and is planned as a low energy class 2015 building, i.e. energy consumption will be 50% lower than the minimum requirements stated in the building regulations.

The focal point of the complex is an internal “street” with a central indoor plaza laid over a road passage which splits the building's ground floor into two halves. From the plaza there is access to a communal auditorium, meeting facilities and experimental store environments. Somewhere between 500 and 1000 people can gather on the plateau, stairs and balconies to attend large fashion shows and meetings.

The entrance is shaped like a bridge, from which there are views of the building's three underground levels. From the internal street there are varying glimpses into the outer green terraces and rooftop gardens – 10 green outdoor spaces in all. The street leads to the restaurant area, which is sub-divided into many sections with different ambiances, sizes and degrees of privacy, from which there is direct access to terraces and a brand-new canal across the erstwhile Pier 2.

The WAN Waterfront Award 2016 award is now open for entries. For further information please contact: christina.ingram@builtenvironmentmedia.com
+44 (0) 1273 201 123

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client Bestseller
Status completed
Value (m€)
C. F. MOLLER
www.cfmoller.com

More projects by this architect

Railway station

Mindet 6

C.F. MØLLER PROFILE

Landsbankinn bank

New Islands Brygge School

More Projects

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site