Rolflex

THURSDAY 21 SEPTEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Student Learning Centre (SLC), Toronto, Canada

Monday 07 Dec 2015
 

Snøhetta completes Learning Centre for Ryerson University

 
Student Learning Centre (SLC) by Snøhetta and Zeidler Partnership Architects in Toronto, Canada
Snøhetta and Zeidler Partnership Architects 
 
Student Learning Centre (SLC) by Snøhetta and Zeidler Partnership Architects in Toronto, Canada Student Learning Centre (SLC) by Snøhetta and Zeidler Partnership Architects in Toronto, Canada Student Learning Centre (SLC) by Snøhetta and Zeidler Partnership Architects in Toronto, Canada Student Learning Centre (SLC) by Snøhetta and Zeidler Partnership Architects in Toronto, Canada Student Learning Centre (SLC) by Snøhetta and Zeidler Partnership Architects in Toronto, Canada Student Learning Centre (SLC) by Snøhetta and Zeidler Partnership Architects in Toronto, Canada
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

09/12/15 Jonathan, Gyory
Looks to me more like it was inspired by Diller Scofidio's work at Lincoln Center in New York.
 

Digitally-printed fritted glass creates a unique effect at the new Student Learning Centre (SLC) for Ryerson University in Toronto 

Snøhetta and Zeidler Partnership Architects have designed a new Student Learning Centre (SLC) for Ryerson University in Toronto, Canada.

Inspired by the historical gathering spaces of the Stoas and Agoras in ancient Greece where learning was inherently social, the lively SLC gives students eight uniquely-designed floors of generous space to meet, study, and exchange ideas. Conceived as a library without books, the design develops natural conditions for groups of people to interact while also offering areas for controlled and introspective study. Most importantly, it encourages students to make the space their own. The SLC is a library built for the digital age that encourages students to interact with their physical environment. Since its opening, the new campus landmark has become a popular hub filled with student activity from 7am to 1am each day.

Ryerson University is an urban commuter campus with 38,000 students, well-known for its engineering and business programs. Previously, the campus did not have a recognisable presence within the city, with most of the academic buildings housed within the existing building fabric or set back from major streets. 

The design begins with a south-facing raised platform that opens the street corner for a broad range of pedestrian activity, from larger gatherings to smaller individual seating areas. Part plaza, part porch, this elevated space creates a welcoming yet protected urban edge shared by students and the general public that both exhibits University life while giving students a place to view the city. 

A new campus gateway is shaped by a large canopy clad in iridescent, hand-folded metal panels stretching from the exterior façade into the lobby. Its striking colour and unusual form makes passers-by stop and look up. These small and unexpected physical movements added to our daily routine shift one’s relationship to and awareness of place, intensifying the connection between body and design.

The lobby is defined by a spacious atrium unimpeded by security checkpoints, and houses informal seating areas, café, and the University’s welcome desk for visitors and prospective students. It also acts as a multi-purpose forum with integrated seating and performance technology for events ranging from pep rallies to fashion shows and music performances. 

The facades of the building are composed of a digitally-printed fritted glass that envelops the rugged armature and pared-down aesthetic of the exposed concrete structure. While the glass is understood to be transparent and light, it also evokes a juxtaposing sense of solidity and mass. The varying façade pattern controls heat gain into the building and frames views of the city grid and nearby buildings from the interior, acting as a traditional framed window without actual frame constructions. Functioning like cloud cover, the frit modulates the light quality to range from ‘overcast’ to ‘partly cloudy’ to ‘sunny’ to further diversify the interior conditions and allow students to have a different experience every time they visit the building.

The Student Learning Centre is a building that demands to be engaged with. It breaks the routine rhythms and movements of daily student life, empowering its visitors to take full measure of their bearings and ownership of their space. From autumn to spring, midterms through final exams, students will continue to create their own experiences and memories out of this library of the future.

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client Ryerson University
Status Complete
Value (m€)
Snøhetta and Zeidler Partnership Architects
 
Rolflex
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site