WEDNESDAY 18 JULY 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

University Library, Graz, Austria

Thursday 19 Nov 2015
 

Atelier Thomas Pucher wins Austrian library competition

 
University Library by Atelier Thomas Pucher in Graz, Austria
Atelier Thomas Pucher 
 
University Library by Atelier Thomas Pucher in Graz, Austria University Library by Atelier Thomas Pucher in Graz, Austria University Library by Atelier Thomas Pucher in Graz, Austria University Library by Atelier Thomas Pucher in Graz, Austria University Library by Atelier Thomas Pucher in Graz, Austria University Library by Atelier Thomas Pucher in Graz, Austria
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Plans for Graz library extension blend the old with the new 

Atelier Thomas Pucher has won the international competition for the extension and the renovation of the University of Graz main library in Austria. 

The library, which is located in the heart of the campus, will have a new auditorium for 430 students. It will include 650 reading and working places for students, as well as a study and examination rooms, administrative and storage areas. At the moment the library holds a collection of over four million information carriers.

The design fulfils the requirements of a 21st century library. Volumes of these functional areas will be independently implemented and three dimensionally combined creating an ensemble of various structures, functions, spaces and styles.

A new generous plaza defines the main entrance, creating the necessary free space. The new design partially reveals the original building of the library, such as the original façade from 1895 which will now be exposed. The design shows a clear distinction between new buildings and landmarked buildings.

The public areas of the library include a floating bar on the roof of the historic building and a foyer between the main building and the library forms a new central meeting point. The new auditorium is located in the basement under the newly created square.

WAN Business Information Service published this contest 12 May 2015. Click here to view the full competition brief. To try the service email our WAN Business Information team.

The WAN Colour in Architecture Award 2015 is open to enter until 31st December. - To see more Click here  

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client Bundesimmobiliengesellschaft m.b.H. (BIG)
Status On Going
Value (m€)
Atelier Thomas Pucher
www.thomaspucher.com

More projects by this architect

Warsaw Concert Hall

Viertel Zwei Plus

Cube of Education - Amstetten School Campus

Atelier Thomas Pucher

Healing Gardens

More Projects

 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site