CTBUH

WEDNESDAY 17 OCTOBER 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Villa N, Arezzo, Italy

Friday 13 Nov 2015
 

Covering all the angles in Italy

 
Villa N by ARCHITETTURA MATASSONI in Arezzo, Italy
ARCHITETTURA MATASSONI 
 
Villa N by ARCHITETTURA MATASSONI in Arezzo, Italy Villa N by ARCHITETTURA MATASSONI in Arezzo, Italy Villa N by ARCHITETTURA MATASSONI in Arezzo, Italy Villa N by ARCHITETTURA MATASSONI in Arezzo, Italy Villa N by ARCHITETTURA MATASSONI in Arezzo, Italy Villa N by ARCHITETTURA MATASSONI in Arezzo, Italy
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

22/11/15 Malcolm Ho-You, Ladysmith BC
A beautiful concept of a sculptoral house . The use of white planar walls offsett the geometric design of the house and create some interesting shadows in in 3 dimensional forms.
the architect use of soild and void is very creative in design. The design concept of the house centred around the patio is brilliant. Thanks for the excellent design. Malcolm Ho-You Architect
Click for more ...
 

Architettura Matassoni has created a home that makes the most of ninety degrees angles and flat surfaces 

This house in Arezzo, near Florence in Italy is organised around a patio which functions as a central court around which the home’s life takes place.

White concrete volumes protrude from this house which is on three levels, the lower level is composed of service spaces with an internal swimming pool. The main level contains a wide and fluid open space with the entrance, the living room, a bathroom, the kitchen and the dining room without a rigid functional distinction.

Local studio Architettura Matassoni, set up by architects Alessandro and Leonardo Matassoni, designed Villa N for the manager of a shoe brand.

The upper level contains the bedrooms, two bathrooms and two terraces.

The living area and the kitchen-dining area are in direct contact with each other and with the outside by means of a remarkable visual permeability, partially filtered, from the leaves of the bamboo plants in the centre of the patio.

The architects gradually deconstructed the volumes and tried to develop an architectural style that could be slender with lighter elements towards the limits of the available area, like the wall that marks the main entrance's axis becoming the long concrete beam suspended above the pedestrian access on the street.

The sleeping area on the first floor has a different attitude much more private with an "atmospheric" feel due to its sensitivity to natural light changes and to the direct contact with the sky through the linear slots cut in the roof.

The roof gardens soften the impact of the volume in the landscape and take a part in the insulation of the home.

The structure is a concrete frame and the perimetral walls are a multi-layered masonry to insulate the internal space as much as possible and compensate the heat dispersion through the wide glass surfaces of the home.

During the design phase, the expressive language of this architecture was affected by the client’s preference for the ninety degrees angles and flat surfaces, which has prompted designers to overcome the static nature typical of this initial setup through the strategic dislocation of the volumes, the use of suspended masses and shifted surfaces.

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
ARCHITETTURA MATASSONI
 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site