Rolflex

WEDNESDAY 20 SEPTEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Theatre de Kampanje, Den Helder, Netherlands

Friday 30 Oct 2015
 

Adapting to the stage

 
Theatre de Kampanje by van Dongen-Koschuch in Den Helder, Netherlands
Allard van der Hoek 
 
Theatre de Kampanje by van Dongen-Koschuch in Den Helder, Netherlands Theatre de Kampanje by van Dongen-Koschuch in Den Helder, Netherlands Theatre de Kampanje by van Dongen-Koschuch in Den Helder, Netherlands Theatre de Kampanje by van Dongen-Koschuch in Den Helder, Netherlands Theatre de Kampanje by van Dongen-Koschuch in Den Helder, Netherlands Theatre de Kampanje by van Dongen-Koschuch in Den Helder, Netherlands
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Dutch architects van Dongen-Koschuch have given a collection of maritime buildings a new purpose as a theatre in the Netherlands 

Theatre ‘The Kampanje’ is the new cultural centre and playhouse of Den Helder, in the Netherlands, located in the city’s old naval yard ‘Willemsoord’. The project transforms a collection of maritime buildings, which have been inaccessible for over 170 years, by introducing new public functions such as a concert hall, flexible performance spaces, an art centre, offices and a restaurant. Inspiration for the design is drawn from the identity and character of the historic buildings, an interplay of structure, craft, public space, docks and water.

In order to maintain the unique character of the interior and exterior spaces, the design is restrained, with careful consideration undertaken for any changes made. To ensure the spatial experience of the grand historic halls, an auditorium has been designed of glass. This characterises the additions made, with an emphasis on transparency that stands opposite the introverted nature of the existing historic fabric. 

Nevertheless, the auditorium sits naturally within the protected building, with the use of glass creating long sightlines across the hall; seeing and being seen becomes a guiding theme throughout. This conviviality is part of the traditions of the theatre, with the social aspect often just as important as the performance itself. The strength of the intervention lies in the precision of the restoration, combined with the radical nature of the additions.

The plan also has an important urban component, which will give fresh impulse to a forgotten edge of the city. By situating the main entrance toward the centre of the site and adding secondary access to the city at the side, a lively public path is created restoring the connection between the city and sea.

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client
Status Complete
Value (m€)
van Dongen-Koschuch
 
UK Construction Week 2017
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site