Healthy Design Healthy Place

MONDAY 20 NOVEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Bal House, Berkeley, United States

Wednesday 28 Oct 2015
 

Light and space in California

 
Bal House by Terry & Terry Architecture in Berkeley, United States
Terry & Terry Architecture 
 
Bal House by Terry & Terry Architecture in Berkeley, United States Bal House by Terry & Terry Architecture in Berkeley, United States Bal House by Terry & Terry Architecture in Berkeley, United States Bal House by Terry & Terry Architecture in Berkeley, United States Bal House by Terry & Terry Architecture in Berkeley, United States Bal House by Terry & Terry Architecture in Berkeley, United States
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

An award winning single-story addition and renovation to an existing mid-century ranch house in Menlo Park, California, USA 

This project, by Terry & Terry Architecture, was conceived for a retired couple. The open and accessible design integrates the living space with the rear garden to create a well-lit domestic extension. Comprised of two floating volumes, the addition formally designates the bedroom to the west and the main (common) space to the east. The two wings gradually diverge from the original structure to generate a glass-clad fissure in between. This void space pulls the garden inwards, injecting elements of the outdoors into the core of the house.

The bedroom wing/volume, which is located on the west side of the house encompasses the existing bedroom volume which was extended toward the rear in the form of a wood tube to accommodate an additional bedroom. This bedroom volume opens out to the garden.

The second volume, which comprises the main space, houses the kitchen, dining and media areas. The east wood wall plane of the main space folds onto two concrete walls to form the main roof plane. A garden concrete wall stretches out from the media room toward the garden adjacent to a rear ramp and forms part of the cantilevered bench that echoes the concrete wall material in the main space.

The original structure, which houses the music room, two bedrooms and a bathroom, was retained and renovated. A new steel bay window seat was inserted at the front bedroom to replace a small existing window. The front entry porch was extended and rebuilt with hardwood decking connecting to the new driveway. The fireplace chimney was reconstructed and, along with the carport storage volume, was skinned with recycled epdm rubber. A new hallway/ passage and wood skinned storage wall were designed into the core of the structure to engage and connect the materiality of the new addition with the existing structure.

This project has won numerous honour and merit awards from several AIA chapters, one just recently from the AIA San Francisco chapter as well as other design awards from SPARK and Residential Architect Design Awards (RADA).

Terry & Terry Architecture prides itself on its ability to combine innovative architectural theory and practice. The partners, Alexander and Ivan Terry, each have over twenty years of experience, offering both design concepts and professional production services in architecture. 

Source: V2com

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client
Status
Value (m€)
Terry & Terry Architecture

More projects by this architect

Tech Spot #58: Tidal House

 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site