Planning For Housing

MONDAY 20 FEBRUARY 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Naman Retreat Resort Bar, Da Nang, Vietnam

Thursday 15 Oct 2015
 

Vo Trong Nghia’s bamboo beach bar

 
Naman Retreat Resort Bar by Vo Trong Nghia Architects in Da Nang, Vietnam
© Hiroyuki Oki 
 
Naman Retreat Resort Bar by Vo Trong Nghia Architects in Da Nang, Vietnam Naman Retreat Resort Bar by Vo Trong Nghia Architects in Da Nang, Vietnam Naman Retreat Resort Bar by Vo Trong Nghia Architects in Da Nang, Vietnam Naman Retreat Resort Bar by Vo Trong Nghia Architects in Da Nang, Vietnam Naman Retreat Resort Bar by Vo Trong Nghia Architects in Da Nang, Vietnam Naman Retreat Resort Bar by Vo Trong Nghia Architects in Da Nang, Vietnam
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Vo Trong Nghia Architects have created a tropical beach bar from local materials with a unique relaxed atmosphere in Vietnam 

Naman Retreat Resort, designed by Vo Trong Nghia Architects, sits on the shores of the South China Sea between Da Nang city and Hoi An old town in Vietnam, just 16 km away from Da Nang international airport.

Naman Retreat is designed as a tropical green resort complex, modern but peaceful. In an area of 3.4 ha, the goal was to harmonize 80 bungalows, hotels, six VIP villas and another 20 villas. The resort aims to provide physical and mental treatment for the long stay guests. This is achieved with a welcoming environment and healthy activities such as a spa, yoga and beach sports. In addition, the resort was designed with a harmonious mix of greenery, natural stone and bamboo.

Facing the infinity pool and located right next to the sandy beach is the beach bar. This sheltered semi-open space was designed to provide an area for relaxation where guests can enjoy drinks in front of the pool with a direct view to the beach. This pitched roof building has an intentionally simple structure that doesn’t disturb the views from the restaurant and yet attracts the guests to come and have a drink after a dinner.

The shelter of the bar is designed from bamboo and stone. The stone element accommodates the service facilities and storage area. The stone walls also function as a part of the bearing support for the bamboo roof. The main structure of the pitched roof is formed of eight bamboo frames. Each of these frames consist of bent and straight bamboo that are connected by bamboo nails and ropes. These frames are positioned perpendicular to the beach which allows the wind to go through the whole bar providing a pleasant breeze from the sea.

The bamboo poles used for the structure were all naturally treated in situ. The process involved  bending the bamboo using fire, soaking in water and fumigation – a procedure which took four months. Following this process, the frames were prefabricated on the ground which increases the precision of each frame and decreases the construction time. This construction method was very efficient and quality control during construction was a straightforward procedure. The roofing material is a natural thatch roof. This material gives the bar a very tropical look and combined with the green landscape, create a relaxed atmosphere.

Nick Myall
News Editor

Key Facts

Client
Status
Value (m€)
Vo Trong Nghia Architects
www.votrongnghia.com

More projects by this architect

Atlas Hotel

Naman retreat resort

Diamond Lotus

FPT University

Dailai Conference Hall

More Projects

 
WAN Business Information
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site