WAN Awards 2018

TUESDAY 22 MAY 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Mann Island, Liverpool, United Kingdom

Monday 28 Sep 2015
 

Liverpool’s granite core

 
Mann Island by Broadway Malyan in Liverpool, United Kingdom
Broadway Malyan 
 
Mann Island by Broadway Malyan in Liverpool, United Kingdom Mann Island by Broadway Malyan in Liverpool, United Kingdom Mann Island by Broadway Malyan in Liverpool, United Kingdom Mann Island by Broadway Malyan in Liverpool, United Kingdom Mann Island by Broadway Malyan in Liverpool, United Kingdom Mann Island by Broadway Malyan in Liverpool, United Kingdom
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Some parts of the centre of Liverpool in the UK were once rundown neglected areas, however a number of schemes have changed all that 

Mann Island sits at the heart of Liverpool in the UK’s Mercantile World Heritage site and is a truly mixed use regeneration project. Broadway Malyan’s £93m scheme comprises 363 apartments, retail and leisure space, and 140,000 sq ft of Grade A BREEAM Excellent (highest rating at time of design) office space.  There is also a covered public realm that includes an internal exhibition area.

Situated adjacent to Liverpool’s famous ‘Three Graces’, it also incorporates three new major public spaces and a pedestrian foot bridge designed to reconnect Liverpool’s city centre to its historic waterfront. The third of these new spaces is a south facing canal basin creating a sheltered waterside leisure destination which forms a key part of the re-animation of the waterfront.

The geometry of the two residential sculpted wedges relates to Mann Island and the Graving Docks, their profiled roofscapes preserving key views of the historic pier head buildings. Meanwhile, the third linear commercial building relates to the geometry of the Strand and city grid beyond.

The residential wedges reinvent the high density city centre apartment typology. Externally the granite facades create a civic scale, whilst internally 12 storey covered courtyards provide a sense of residential community and escape from the city. The courtyards allow all the apartments to be dual aspect and naturally cross ventilated. The provision of internal balconies and defensible space provide animation and reinforce a sense of community.

The black granite facades of the residential building tie in with the foreground dock water and maintain a contrast in views with the pale stone historic pier head buildings. As with the dock water the polished granite also reflects the texture and detail of its surrounding historic setting, providing the building with an ever changing appearance.

Broadway Malyan
www.broadwaymalyan.com

More projects by this architect

RIBA North

Tower 9

Cruise Terminal

Bhartiya City

Wakefield Archive

More Projects

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site