Healthy Design Healthy Place

TUESDAY 21 NOVEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Beijing Air and Space museum, Beijing, China

Monday 28 Sep 2015
 

A question of space and time

 
Beijing Air and Space museum by Hetzel Design in Beijing, China
Hetzel Design 
 
Beijing Air and Space museum by Hetzel Design in Beijing, China Beijing Air and Space museum by Hetzel Design in Beijing, China Beijing Air and Space museum by Hetzel Design in Beijing, China Beijing Air and Space museum by Hetzel Design in Beijing, China Beijing Air and Space museum by Hetzel Design in Beijing, China Beijing Air and Space museum by Hetzel Design in Beijing, China
Your comments on this project

No. of Comments: 2

Add comments | More comments

20/10/15 DickCocks, Kustendorf
Awesome!
07/10/15 Tommy Kistanto, Jakarta
Very good design!!
 

Hetzel Design have created a new Air and Space Museum within the Beijing Futura City scheme in China that doubles up as a bridge 

The Beijing Air and Space museum is located at the heart of the Beijing Futura City scheme in China. This vast mixed-used development on the outskirts of Beijing features high-density residential, cultural attractions and retail outlets plus a myriad of entertainment and food and beverage venues.

Hetzel Design wanted to break away from the standard city grid formation and introduce meandering boulevards leading to a large central park. This park provides an urban living room for the residents and even indoor gardens during the cold winter months. 

The Air and Space Museum, which is nearing completion, is a 43,000 sq m facility within the Futura City development housing 18 interactive exhibits, three theatres and a children’s astronaut training centre.

The museum itself is centrally located, yet detached from the central park and its many amenities. The obvious solution was to create a footbridge to link the two; but Hetzel Design took a different view – what if the building itself could become a bridge?

The project started with some rough sketches to establish the footprint in the available space and this rapidly evolved into a design that featured a continuous form that wraps around itself.

Inside, the large central lobby houses a pair of escalators that transport visitors up through the focal LED sphere on a journey of discovery. Visitors can then take their time meandering down cantilevered ramps exploring the exhibits. Externally, the LED sphere acts as an environmental lighting sculpture whilst internally it is one large immersive projection environment.

Also included in the building are two levels of flexible exhibition space and an enormous, soaring ride attraction, within another projection dome, o¬ffering visitors the opportunity to experience the wonder of flight and space travel.

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client
Status
Value (m€)
Hetzel Design
www.hetzeldesign.com
 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site