WUC RECLAIMING THE STREETS SYMPOSIUM

TUESDAY 14 AUGUST 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Alphabeta, London, United Kingdom

Friday 18 Sep 2015
 

Studio RHE takes a fresh look at the workplace

 
Alphabeta by Studio RHE in London, United Kingdom
Studio RHE 
 
Alphabeta by Studio RHE in London, United Kingdom Alphabeta by Studio RHE in London, United Kingdom Alphabeta by Studio RHE in London, United Kingdom
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Studio RHE’s design for a London office redefines the concept of the workplace by offering extensive shared work and social space 

Alphabeta by Studio RHE offers a dynamic and adaptable workplace on the intersection between Shoreditch and the City of London, in the UK. It has successfully attracted media and technology companies alongside financial sector tenants. 

The £48m retrofit of three separate buildings, originally built between 1910-30 and consolidated into Triton Court in the 1980s, involved a complete refurbishment and rooftop extension of the premises. The project increased the net internal area by 17% to create 22,300sq m (240,000sq ft) of accommodation that rethinks the typical City of London office format. 

Studio RHE’s design redefines the concept of the workplace through its offering of extensive shared work and social space. Key to this is the nine-storey, 750sq m glazed atrium, conceived as the dynamic, social heart of the building. At ground floor level, furnishings and installations, including a 5m long ‘kitchen’ table, a panelled library area, a café and a basketball court encourage activity and interaction.

At upper levels, the atrium is animated on the glazed east and west elevations by six cantilevered meeting rooms projecting three metres into the space. The north elevation is clad in vertical planks with double-height frameless glass openings, while the south elevation is clad in untreated mild steel sheets with horizontally oriented openings.

Cycling provision is an important component of Alphabeta’s shared facilities. Studio RHE has embraced this as a design feature with the inclusion of a cycle ramp from street level down to the lower ground floor, where there is cycling storage for 250 bikes and adjacent changing rooms and lockers. The ramp is clearly visible from the atrium through a glazed screen, to animate this key central space.

New access from Worship Street creates an alternative Shoreditch entrance to the Finsbury Square way in, reinforcing the mixed tenancy profile.

Studio RHE stripped out previous fit-outs and reworked the compartmentalised floor plates to create more efficient, open and better lit workspace. Throughout, the aim was to embrace the complexities and eccentricities of the original buildings, resulting in exposed historic features such as steel columns, cornices and brickwork, with the varying ceiling and floor levels celebrated rather than concealed.  New servicing is either centralised into service spines finished in white perforated steel or left exposed with a galvanized steel finish.

The project grew in scope substantially from the original commission for a quick fit-out to attract short-term Telecommunications, Media and Technology sector tenants.  The fully comprehensive retrofit has completed after over two years in construction.

Nick Myall

News Editor

Studio RHE
www.studiorhe.com

More projects by this architect

The Gramophone Works

Capstan House

La Vinya

East India Dock

Mixed-use hub

More Projects

Latest Jobs in London

Technical Architects

Senior Architect

 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site