WUC RECLAIMING THE STREETS SYMPOSIUM

MONDAY 20 AUGUST 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Villa Kerckebosch, Zeist, Netherlands

Friday 28 Aug 2015
 

A house at one with nature

 
Villa Kerckebosch by Engel Architecten in Zeist, Netherlands
Engel Architecten 
 
Villa Kerckebosch by Engel Architecten in Zeist, Netherlands Villa Kerckebosch by Engel Architecten in Zeist, Netherlands Villa Kerckebosch by Engel Architecten in Zeist, Netherlands Villa Kerckebosch by Engel Architecten in Zeist, Netherlands Villa Kerckebosch by Engel Architecten in Zeist, Netherlands Villa Kerckebosch by Engel Architecten in Zeist, Netherlands
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Engel Architecten has tried to blend this house into its surroundings of pine trees and heath 

One of the entries in this year’s WAN House of the Year Award, Dutch studio Engel Architecten have completed this residence in the wooded surroundings of Zeist, a small town in the Netherlands. By carefully configuring the design and choosing suitable materials and colours, Engel Architecten has tried to blend this house into its surroundings of pine trees and heath.

This villa is designed for a lot in a newly developed residential area named Kerckebosch. The surroundings are characterized by wooded areas adjacent to a newly created open moorland.

The design is inspired by this wooded area and the character of the moor. The soft and natural shades of the brickwork and the contrasting colours of the window frames blend in well with the forest and moor.

Besides the materials used, the strong vertical and horizontal lines in the design also have been taken from the characteristics of the environment which is rich in high straight vertical trunks and horizontal lined branches and treetops.

In the design, an attempt was made to leave the direct surroundings as intact as possible, the house is placed on a deck that seems to hover above the ground, and a large part of the existing trees on the lot have been preserved. To blend in the design more, the remaining part of the surrounding garden will have the characteristics of the adjacent moor.

The villa opens up to the garden and the moorland. From the double-height living room, the residents have beautiful views of the pine trees and moor. Through the high glass façades the surrounding landscape becomes part of the inside space of this residence. This effect is reinforced by the finishing of the floor, which is the exactly the same both inside and outside.

Nick Myall

News Editor

Engel Architecten
 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site